Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Nya mobillagen – ett dråpslag mot svenska dagspressen

Publicerad: 1 Mars 2013, 08:18
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:54

WyWallet har kostat hjälporganisationen Röda Korset hela 92 procent av sms-gåvorna. Men den nya mobillagen slår också hårt mot tidningar som Aftonbladet och Eskilstuna-Kuriren.


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-KurirenAftonbladet

Den nya "Betaltjänstlagen" kommer från ett direktiv EU drev igenom för runt tre år sedan och syftet är att skaffa bättre kontroll över penningflöden samt verka för att konkurrensen för mobilhandel mellan EU:s medlemsländer ökar.

I Sverige har de fyra stora mobiloperatörerna Tre, Telenor, Telia och Tele2:s egna system döpts till WyWallet. En tjänst som kräver registrering.

Men Betaltjänstlagen har slagit hårt mot bland andra Aftonbladet, som förutom Plus har flera mobiltjänster som tidigare betalades via sms. Det berättar Johan Åsén, mobilchef för Schibsted Sales och Aftonbladet.

– Jag kan inte ge några siffror men det har påverkat oss i stor utsträckning, precis som för Röda Korset. Även om det i deras fall har varit väldigt höga tal, säger han till dagensmedia.se.

Är det liknande siffror?

– Nej, de har förlorat en jättestor andel av gåvorna, men även för oss handlar det om betydande siffror. Utmaningen är att det finns så många olika lösningar innan marknaden satt sig. Det är klart att det inte är lätt för kunden om det kräver sig att man registrerar sig på åtta olika ställen för att köpa åtta olika saker.

Hur hanterar ni det?

– Dels har vi varit lite mer aktiva i vår approach mot WyWallet och gjort en del samarbeten. Sedan är det klart att vi måste få in andra betalalternativ som exempelvis kreditkort. Men det gäller också att se ganska brett. Det kommer otroligt många betallösningar och det gäller att se vilka som flyger och vilka som inte gör det.

Även för Eskilstuna-Kuriren, som har flera mobiltjänster, har Betaltjänstlagen blivit ett rejält gissel.

– Vi har drabbats väldigt hårt och det är mycket bekymmersamt. Genom att vi har ju en betal-webb-tv där vi sänder alla Guifs handbollsmatcher som betaltjänst. Det betalar man genom via sms, och i samband med att detta gick över så fungerade det inte alls, säger Eskilstuna-Kurirens publisher PeO Wärring till dagensmedia.se.

Han berättar att Eskilstuna-Kuriren vid ett enskilt tillfälle, en handbollsmatch, förlorade mellan 20-30 000 kronor i intäkter.

– Det är en väldigt stor summa för oss. Det här är ju ett fullständigt moras. Det kom som en chock.

Han är också mycket kritisk till just WyWallet.

– Det känns som ett överdrivet system. Varför ska Sverige alltid vara bäst i klassen?

Hur kommer det här att påverka er i fortsättningen?

– Jag tror ju att det fortsätter påverka oss negativt under en lång tid framöver med alla registreringar och avtal.

Adam Hasslert är presschef för WyWallet och han försvarar systemet:

– Om man är privatkund räcker det med att svara ”ja” på sms:et man får för att betala via mobilfaktura, precis som tidigare. Om man inte har ett privat mobilabonnemang måste man registrera sig på Wywallets hemsida eller ladda ner appen, säger han till Aftonbladet.

Betaltjänstlagen har också blivit ett dråpslag mot hjälporganisationer som exempelvis Rädda barnen, Cancerfonden och Röda Korset, som i februari förlorade 92 procent av sms-gåvorna.

Dagensmedia.se har sökt Adam Hasslert.

Dante Thomsen

Sebastian Parkkila

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.