Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Nya Google vd:ns årslön – 820 miljoner

Publicerad: 31 mars 2016, 07:54
Uppdaterad: 1 april 2016, 06:40

Förra året utsåg Google, Sundar Pichai till deras nye vd. I och med detta drog han in en enorm årslön på hela 100,5 miljoner dollar, vilket motsvarar 820 miljoner svenska kronor.


Ämnen i artikeln:

Google

Sundar Pichai började på Google för drygt tio år sedan.

Inte långt därefter han börjat på bolaget, kom han på idén att bolaget måste äga en egen webbläsare. Detta ledde till att Chrome skapades, som idag är den mest populära webbläsaren i USA med Microsofts Internet explorer på en andra plats.

Majoriteten av den enorma inkomsten består av aktier i Alphabet, Googles moderbolag, enligt VA

Pichai är född i Chennai, Indien, och läste till ingenjör vid Indian Institute och Technology i Kharagpur. Senare lämnade han Indien för att åka till USA och studera fysik vid universitetet Stanford, men blev istället konsult efter att ha hoppat av universitetet.

Förutom Chrome har Pichai mynnat ut en hel produktlinje för bärbara datorer och strömmande enheter. Han fick även förtroendet att ansvara för Gmail och Google docs 2011 och två år senare tog han över Android.

2014 utsågs han till produktchef och fick därmed axla ansvaret för produkter som Maps och Google+.

Idag är han Googles nye vd och tjänar ofantliga summor pengar. En summa som stigit från Indiens varma östkust till USA:s industriella betongdjungel.

Johanna Holmgren

johanna.holmgren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.