Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Nya avslöjanden ger stöd åt Snowden

Publicerad: 31 juli 2013, 14:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:39

I dag avslöjar The Guardian hur NSA:s analytiker söker igenom stora mängder information på nätet med hjälp av pragramvaran Xkeyscore.


Ämnen i artikeln:

The Guardian

I början av juni avslöjade före detta CIA-medarbetaren Edward Snowden hur amerikanska säkerhetstjänsten NSA och den federala polisen FBI via programmet Prism har tillgång till mängder av information om användare av bland annat Facebook, Apple och Microsoft.

– Jag kunde, från mitt skrivbord, bugga vem som helst - från dig och din revisor - till en domare eller till och med en president, så länge jag hade tillgång till deras personliga e-postadress, sade Edward Snowden till brittiska tidningen The Guardian i juni.

Uppgifterna har förnekats av internetjättarna liksom av de amerikanska underrättelsemyndigheterna. I dag befinner sig Edward Snowden i ett transitområde i Ryssland där han sökt asyl.

I dag kom The Guardian med nya avslöjanden som stödde Edward Snowdens uppgifter. Enligt tidningen ger den topphemliga programvaran Xkeyscore analytiker möjlighet att se allt användaren gör.

Tidningen skriver även att systemet saknar ordentliga kontrollmekanismer vilket innebär att analytiker utan speciell träning fått inleda övervakning på breda grunder som varken prövats av domstol eller av annan personal.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

The Guardian

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.