Ny tjänst ska göra nyhetssajter tillgängliga för alla

2016-02-09 09:15  

HiQ lanserar ”Tidning för alla”, som öppnar upp nyhetsflödet för de med läsnedsättning.

I nuläget är Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet kopplade till den nya tjänsten ”Tidning för alla”, som är utvecklad av It-konsultbolaget HiQ.

Lösningen läser av nyhetssajterna i realtid och presenterar innehållet – rensat från bilder, reklam och kringinformation – på en tillgänglighets-anpassad webbplats, med stöd för hjälpmedel såsom skärmläsare.

– För de flesta av oss är det självklart att få information och nyheter lätt genom våra digitala hjälpmedel, men det finns en stor grupp för vilka nyhetsflödet inte är lika tillgängligt. Den här nya lösningen bygger på tanken om en hållbar digitalisering, och är skapad för att inkludera, säger Jenny Normark Sperens, marknads- och informationschef på HiQ, till Dagens Media.

”Tidning för alla” är initierat av HiQ och utförs med stöd från Post- och telestyrelsens innovationstävling ”Nåbar för alla”.

I gruppen "personer med läsnedsättning" inräknas synskadade personer, personer med dövblindhet, men också alla med dyslexi.

Framöver kan fler tidningar tillkomma och rent tekniskt kan tjänsten byggas på även med utländska nyhetssajter, oavsett språk.

– Förhoppningen är att mediehusen ska få upp ögonen för tjänsten och att så många som möjligt ska vilja koppla sig till den. För HiQ handlar teknikutveckling och digitalisering om att förenkla och förbättra för så många som möjligt, och där tror jag att vi kan visa på goda exempel för vad som är möjligt att göra med tekniken, fortsätter Jenny Normark Sperens.

Varför har inte mediehusen själva redan skapat en sådan här tjänst, tror du?

– Mediehusen drivs till stor del av annonsintäkter, och att då skapa en tjänst där man skalar bort en del av inkomstkällan ligger väl inte i deras affärsmodell. Men vi hoppas kunna visa att man har mycket att vinna på att ha ett hållbarhetstänk inom digitaliseringen och inte skapa plattformar och informationsflöden som bara vissa kan ta del av. Vår drivkraft är att använda vår kompetens och innovationskraft till att göra människors vardag enklare. "Tidning för alla” är just den typen av tjänst.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt