Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Ny sajt lyfter fram journalister

Publicerad: 6 Juli 2011, 07:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:05

Opinionsbildare.se är en sökmotor som sätter journalisterna i fokus. ”Grundtanken är att frigöra journalisterna från tidningen”, säger internetentreprenören och grundaren Ted Valentin.


opinionsbildare.se går det att söka på journalister från nio källor; Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen, E24, Aftonbladet, di.se, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan och IDG.

– När man tittar på exempelvis RSS-flöden från tidningar så är det svårt att hitta upphovsmannen – i Google News syns bara tidningen som avsändare. Opinionsbildare.se sätter skribenterna i fokus och gör att man kan hitta tongivande journalister, säger Ted Valentin.

Han ser framför allt två användningsområden för sajten. Dels att organisationer och företag kan hitta journalister som skriver om deras områden och på så sätt rikta sin kommunikation till dem, och dels kan man se vilka tidningar som skriver mest om en fråga.

Sajten har också en social funktion. Genom att logga in med sitt Facebook-konto kan användarna följa de skribenter man tycker är intressanta och se vilka skribenter som Facebookvännerna följer.

Och via ett samarbete med politometern.se, som drivs av Ted Valentins fru Martina Lind, går det att se vilka politiska bloggar som länkar till de olika journalisternas artiklar.

– Jag tror inte att det finns en liknande sajt sedan tidigare. Och jag tänkte att om jag ska lansera en sajt om opinionsbildare så är det här under Almedalsveckan. Syftet är helt enkelt att synliggöra skribenterna bakom artiklarna. Det är ett test, så det blir spännande att se hur sajten tas emot.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.