Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Ny playtjänst ska bli "Spotify för video"

Publicerad: 23 juni 2015, 11:02
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:57

Den nya tjänsten Playpilot samlar alla svenska streamingstjänster under ett tak.


Tittandet på stremingstjänster som Netflix och HBO Nordic fortsätter att öka. För att möta det förändrade konsumtionsmönstret lanserar startup-bolaget Playpilot en ny tjänst som samlar alla svenska playtjänster under en gemensam sajt. Tanken är att användarna enkelt ska kunna få tillgång till film, serier och program, oavsett vilken playtjänst innehållet ligger på.

Bakom playtjänsten, som är gratis och lanseras i morgon, står medieanalytikerna Adam Chrigström och Henning Horn, som i dag sitter på Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab, tillsammans med utvecklingsbolaget Trell Technologies.

– De flesta i Sverige har runt två playtjänster och eftersom det finns ett så stort utbud från alla möjliga betal- och gratistjänster samlar vi dem på en sida så att alla får samma utrymme. Det är en lucka som fylls i play-tablån. Man kan gilla sina favorittitlar och spara dem likt spellistor på Spotify, säger Andreas Berglind, marknadsansvarig på Playpilot, till Dagens Media.

Skillnaden mot till exempel Spotify är att innehållet på Playpilot inte streamas direkt i tjänsten. Istället slussas tittarna vidare till respektive playtjänst.

– Framöver hoppas vi kunna bädda in spelare på vår tjänst men just nu länkar vi vidare till playtjänsterna. Vi blir en mellanhand och ser oss inte som konkurrenter till streamingleverantörerna. Det här är endast något som kommer promota dem extra.

Hur ser affärsmodellen ut?

– Från början kommer vi inte tjäna några pengar alls. Vidare är tanken att får olika mediehus att vara med, men vi kommer inte signa med någon enskild, vi vill vara oberoende så länge som möjligt. Tanken är inga annonser, men det kanske blir någon form av klick per view-lösning, att vi får intäkter därifrån, säger Andreas Berglind.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev