Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Ny ledning i Agent Interactive efter ägarbråk

Publicerad: 12 Augusti 2009, 04:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:17

Nya majoritetsägare och ny ledning ska få Agent Interactive på fötter igen efter ägarbråket. Tills dess väntar hundratals leverantörer och affiliates på betalning.


Agent Interactive är en byrå för resultatbaserad marknadsföring på internet som grundades i februari 2005 av Magnus In de Betou. Inledningsvis drev han bolaget i egenskap av vd medan Martin Gemvik, en investerare, satt som ordförande.

År 2007 köpte Starcom-veteranen Ulf Sandberg och ex-Metro-chefen Pelle Törnberg in sig i bolaget. Ulf Sandberg betalade 300.000 kronor för 3.000 aktier i bolaget och tog klivet in i styrelsen, tillsammans med Pelle Törnbergs bror Mats.

Det skulle bli startskottet på en maktkamp inom bolaget mellan de nya och gamla ägarna, där styrelsen skulle bytas ut både en och två gånger.

Magnus In de Betou och Martin Gemvik lämnade styrelsen i oktober 2008. Då tog Mats Törnberg tog över som styrelseordförande och vd.

Men bara någon månad senare var den gamla styrelsen tillbaka – och Ulf Sandberg och Mats Törnberg var inte längre ledmöter.

Bakgrunden är denna, enligt Mats Törnberg:

– Hösten 2008 märkte vi att det behövdes ett uppstädningsarbete i företaget och vi gick in mer aktivt, säger Mats Törnberg.

Städuppdraget gick till Peter Kusoffsky, som tidigare arbetat med Ulf Sandberg på Starcom. Men han, tillsammans med Ulf Sandberg och Mats Törnberg, ”kastades ut” från ledningen av majoritetsägarna, säger Mats Törnberg.

–Sedan dess har vi försökt information om vad som händer i bolaget men vi har inte fått någon, fortsätter han.

Samtidigt gick kördes företagets ekonomi i botten. Förra året omsatte Agent Interactive 13,8 miljoner (13,0 miljoner år 2007) och gjorde en förlust på nästan 5 miljoner (200.000).

Under våren 2009 slutade plötsligt Agent Interactive att betala fakturor från leverantörer som publicister och affiliates.

Ulf Sandberg och Mats Törnberg bestämde sig då för att köpa på sig tillräckligt mycket aktier för att nå en majoritet i bolaget. Detta efter att den tidigare ledningen "bara drog", enligt Mats Törnberg.

– Den 30 juni klev vi in i bolaget men tyvärr fick vi inte tillgång till det förrän den 20 juli. Nu går vi igenom företaget med revisorer för att vad vi kan göra för att städa upp det, säger han.

Bolaget har för närvarande inga skulder hos Kronofogden. Men nyligen ansökte en leverantör om betalningsföreläggande på knappt 225.000 kronor. Mats Törnberg har i ett mejl till företaget skrivit att "Vi kan notera att under juni månad under den tidigare ledningen gjordes många utbetalningar till anställda som hastigt slutat samt till inhyrda konsulter men inte till några affiliates".

Enligt Mats Törnberg ska alla leverantörer och affiliates få betalt.

– Nu när vi börjar om har vi ett intresse av att ha nöjda samarbetspartners, säger han.

I juli skickade Mats Törnberg ut ett mejl till nätverkets publicister där han beklagade att man inte har betalat ut pengar till sina leverantörer. Brevet har publicerats på forum och bloggar och i de efterföljande kommentarerna skriver flera som uppger sig vara leverantörer att man inte fått mejlet.

Ulf Sandberg och Mats Törnberg är nu majoritetsägare men den gamla ledningen har fortfarande innehav.

– Vi har inte tillräckligt mycket ägande för att inte vara helt oberoende av de gamla.

Hur ska ni vända förlusten?

– Förlusten beror mycket på hur bolaget drevs 2008 och vilket var anledningen till att vi engagerade oss. Vi ska nu anställa ny personal.

Hur många?

– Det kan jag inte svara på riktigt än.

Hur mycket pengar är ni skyldiga leverantörerna?

– Jag kan inte svara på det heller riktigt än.

Har ni någon kontakt med de gamla majoritetsägarna?

– Vi har ingen kontakt just nu. Men efter att vi har gått igenom allt med revisorerna ska vi ta kontakt med dem.

Ulf Sandberg säger att han inte haft någon som helst insyn i företaget sedan han slutade i styrelsen för knappt ett år sedan, då Magnus In de Betou och Martin Gemvik återtog styrelseplatserna.

– Det har varit diverse turer men eftersom jag var minoritetsägare har jag inte fått någon information. Men nu ska vi ju byta ledning och få ordning och reda, säger Ulf Sandberg.

Han har inga planer på att dra sig ur bolaget.

– Jag har ingen avsikt att ändra på något. Med det resultatet vi gjorde kan det kanske vara svårt att hitta köpare. Men jag tror på bolaget i grunden, det är en bra affärsidé men kanske fel folk på fel platser.

Dagensmedia.se har sökt Magnus In de Betou utan resultat. Men i ett mejl till leverantörer som publicerats på ett antal bloggar skriver han tillsammans med de tidigare delägarna:

”Vid överlämnandet av bolaget fanns det en stabil grund för att driva bolaget vidare och att reglera befintliga publicistskulder”.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.