Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Nummerupplysningen har svarat färdigt

Publicerad: 7 april 2014, 12:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:42

Post- och Telestyrelsen förbjuder tjänster såsom 118 100, 118 118 och 118 800 att ge ut annan information än nummerupplysning.


Ämnen i artikeln:

Eniro

Nummerupplysningarnas tjänster har under de senaste åren utvecklats till att innefatta bland annat vägbeskrivningar, bordsbokningar och företagsinformation. Milt uttryckt har de kunnat besvara frågor och lämna ut information om det mesta.

Detta vill Post- och Telestyrelsen, PTS, sätta stopp för, rapporterar Computer Sweden. Enligt PTS är det inte tillåtet att tillhandahålla den typen av tjänster från 118-nummer, som endast är avsedda för att användas till nummerupplysning.

Tilläggstjänster, likt nummerupplysningarnas "svar på allt", bör kategoriseras som betaltjänster, vilket kräver andra tillstånd och nummerserier, enligt PTS.

Christer Lundin är tillförordnad presschef på Eniro, som saluför sina tjänster under numret 118 118. För Dagens Media uppger han att de tjänster som PTS vänder sig emot enbart utgör en liten del av Eniros upplysningsverksamhet.

– För oss har det här endast marginell påverkan. Vi behandlar cirka 8 miljoner samtal och 900 000 sms per år, och av dessa så är det bara ett fåtal procent som handlar om det som Post- och Telestyrelsen har synpunkter på. Det absolut vanligaste är att fråga om personer och telefonnummer, säger han till Dagens Media.

Många nummerupplysningar, däribland Eniro, har använt sig av "svar på allt"-tjänsterna i sin marknadsföring. Christer Lundin uppger att det är för tidigt att spekulera kring vilken påverkan PTS beslut har för produkten.

– Vad det betyder för produkten och marknadsföringen får vi titta på under veckan, men vår bedömning är att det har en liten påverkan. Vi kommer att gå igenom deras synpunkter i detalj, som vi blev varse om i fredags, och analysera hur det påverkar oss.

På 118800, vars mål enligt deras sajt är att bli Sveriges ledande informationsupplysning, är man inte heller oroliga över PTS förbud.

– Jag tror inte att det kommer gå igenom, men om det gör det så kommer vi att överklaga, säger Markus Öhman, vd för 118 800, till Dagens Media.

Han fortsätter:

– Marknadsföringen kommer det inte att påverka alls, då vi inte marknadsför just de tjänsterna. I praktiken kommer det inte heller att påverka produkten, då det utgör en försvinnande liten del av vår totala verksamhet.

Enligt Computer Sweden föreläggs nu samtliga företag som sysslar med upplysning från 118-numrena att upphöra med alla tjänster förutom just nummerupplysning senast den 1 juli.

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

Eniro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.