torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Nu tar branschen i Sverige krafttag mot adblockers

Publicerad: 17 december 2015, 08:29

Att använda adblockers ska få konsekvenser för användarna. Det har IAB Sverige nu beslutat.

Ämnen i artikeln:

Adblockers

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Som Dagens Media tidigare berättat har cirka 25 procent av svenska internetanvändare en adblocker installerad, enligt TNS Sifo.

Det är framför allt de yngre målgrupperna som har adblockers installerade. Enligt Sifo har 46,2 procent av nittiotalisterna en adblocker installerad på sin dator och 36,4 procent av åttio­talisterna. Bland fyrtiotalisterna har bara 5,6 procent en adblocker installerad.

Adblockers utgör framför allt ett hot mot displayaffären i desktop.

Nu kan Dagens Media berätta att branschorganisationen IAB Sverige, med merparten av Sveriges medieföretag som medlemmar, vid årsskiftet drar igång en så kallad taskforce som ska driva två olika linjer:

Att tillsammans med svenska publicister blocka adblockers. Att använda en adblocker ska få konsekvenser för användaren. Exempelvis kan man få en uppmaning om att avinstallera sin adblocker, få tillgång till utvalda delar av sajten eller i sämre kvalitet eller så kan publicisterna börja ta betalat av de som använder adblockers.

Att jobba för att förbättra annonsmiljön. Det kan exempelvis handla om att inte köra ljud automatiskt eller använda undermålig retargeting.

– Vi gör en ganska stor satsning från IAB. Vi tycker framför allt att det är viktigt att det får konsekvenser att använda adblockers, säger Charlotte Thür, vd på IAB Sverige, till Dagens Media.

Hur tror du att användarna kommer att reagera?

– Det här kommer att bli ett test som vi sedan får utvärdera, så det är svårt att sia om hur användarna kommer att reagera. Det här blir också en viktig utbildning av konsumenterna, jag tror inte att alla tänker så långt som att man betalar för innehållet genom att se annonserna.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev