Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Nu kommer Apples Spotifydödare

Publicerad: 8 juni 2015, 05:45
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:59

I dag väntas Apple lansera sin streamingtjänst för musik.


Ämnen i artikeln:

SpotifyApple

Vid dagens globala utvecklarkonferens väntas Apple ta upp jakten på Spotify och lansera en egen tjänst för streaming av musik.

Enligt spekulationerna kommer Apple släppa dels en prenumerationsfinansierad streamingtjänst, dels en annonsfinansierad online-radiotjänst. Anledningen är att efterfrågan på nedladdad musik från Itunes minskar när fler och fler istället väljer att strömma sin musik direkt, via tjänster som Spotify, Pandora och Tidal.

Enligt Wall Street Journal förväntas Apples tjänst kosta 10 dollar, omkring 85 kronor, i månaden, alltså lika mycket som Spotify kostar i USA.

Apples nya tjänst har kallats för en "Spotify-dödare", men produktchefen Gustav Söderström verkar ta den nya konkurrensen med ro.

– Jag vill inte låta förmäten här, men jag är inte jätteorolig, sade Gustav Söderström i en intervju i Dagens Nyheter i helgen.

Han ser det snarare som ett erkännande för Spotify att Apple nu går över till en streamintjänst, eftersom det kan hjälpa streaming att bli standardsättet att lyssna på musik, istället för att äga.

– Det var länge väldigt kämpigt på vissa marknader, som i delar av USA, där man bestämt hellre ville äga musiken än att strömma den. Men nu kommer Apple in och säger, nä, ni borde faktiskt streama i stället. Det är ju väldigt bra för oss, för det här har vi sagt hela tiden.

Det har också spekulerats att Apple, eller Samsung, skulle vara intresserade av att köpa Spotify, vilket grundaren Daniel Ek kommenterar på följande sätt i DN:

– Vi vill nå ut med vår plattform. Det enda fallet där vi skulle vara intresserade av att sälja företaget är om någon skulle erbjuda möjligheten till en större plattform. 

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SpotifyApple

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev