Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Nu inleds ödesrättegången mot Bredbandsbolaget

Publicerad: 22 Oktober 2015, 03:58
Uppdaterad: 7 April 2016, 10:32

I dag börjar processen som kan förändra internet i Sverige – Bredbandsbolaget vill piska upp opinion mot blockeringskrav. Spelet om tillgången till The Pirate Bay och Swefilmer kan börja.


Ämnen i artikeln:

Bredbandsbolaget

Dagens Media kunde i november avslöja att ett blockeringskrav för första gången skulle prövas rättsligt i Sverige. I ett unikt rättsfall stämde en rad musik- och filmbolag Bredbandsbolaget.

Kravet: Att Bredbandsbolaget ska tvingas blockera tillgången till piratsajterna Swefilmer och The Pirate Bay för sina bredbandskunder.

I dag inleds rättegången i Stockholms tingsrätt. Om Bredbandsbolaget förlorar är det mycket troligt att andra operatörer drabbas av liknande krav, och att listan på sajter utökas, förutsatt att domen vinner laga kraft.

Inför rättegången satsar Bredbandsbolaget och ägaren Telenor på att piska upp opinion mot blockeringskrav, bland annat via en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Då en dom blir prejudicerande handlar rättegången om så mycket mer än en internetoperatör och två kontroversiella hemsidor. Om mediebolagen får rätt skulle det leda till absurda konsekvenser och svenska internet­abonnenter skulle i förlängningen få ett hårt censurerat internet”, skrev vd:n Patrik Hofbauer och chefsjuristen Anna Byström.

Rättegången startar klockan 09:00 idag. Redan 08:00 ska en delegation från Telenor/Bredbandsbolaget, bestående av Anna Byström (chefsjurist) Jonas Jegerborn (chef för bredband och tv) samt Aron Samuelsson (presschef) möta pressen utanför huvudentrén till Stockholms tingsrätt.

– Vi vill väcka opinion i den här frågan, det behöver vi inte sticka under stol med. Vi upplever också att vi har den allmänna opinionen med oss, säger Aron Samuelsson till Dagens Media och fortsätter:

– Vi ser också det mediala intresset. Detta är ett unikt fall.

Processen gäller formellt ”förbud i anledning av medverkan till upphovsrättsintrång”. Målsägarna vill att Bredbandsbolaget vid hot om vite ska åläggas att blockera sajterna.

Politiker och bedömare som Dagens Media tidigare har pratat med har varit oense om huruvida det i dag finns lagstöd för blockeringskrav i Sverige, vilket nu ska prövas. Klart står dock att det krävs ett domstolsbeslut.

Telenor anser dock att processen innebär att ”den svenska modellen för ett fritt och öppet internet står på spel”. En fällande dom gör enligt Telenors bedömning internetleverantörer ”till brottslingar” om de fortsätter att vägra blockera vissa sajter.

Telenors kommunikationsstrategi inför rättegången går även ut på att peka på eventuella följdverkningar. Bolaget varnar för att diskussionen i ett nästa steg skulle kunna handla om blockeringskrav gällande sociala medier ifall internetoperatörer bedöms medverka till upphovsrättsbrott, hot och förtal som sker där.

– Jämför man med Norge, som har en lag som tillåter blockering, är det inte bara en sådan situation som vi riskerar om domen går emot oss. Vi riskerar att operatörer bedöms som medskyldiga till brott som begås på internet. Vi ser inte någon rimlighet i att det bara ska beröra en viss typ av brott. Konsekvenserna kan bli allvarliga, säger Aron Samuelsson.

Per Strömbäck, talesperson för Film- och tv-branschens samarbetskommitté sågar dock det resonemanget.

– Det är en fråga som man måste ta på allvar, men om man ser till de 13 andra EU-länder där det förekommit exakt liknande fall och där rättighetsägarna vunnit så har det inte förekommit. Det här gäller upphovsrätt specifikt och det kan inte vara en överraskning för någon att det finns exceptionellt stora problem med upphovsrättsintrång på nätet, sade talesmannen Per Strömbäck i går i en intervju med TT.

I somras kom rapporter om att Swefilmer tackade för sig och stängde sajten efter en husrannsakan hos en av sajtens administratörer. Men som ofta är fallet med sajter som olovligen sprider upphovsrättsskyddat material dök Swefilmer upp på en ny domän en månad senare.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bredbandsbolaget

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.