Nu börjar Facebook märka ut falska nyheter

2017-03-06 09:39  

Facebooks faktagranskning har gjort debut – nu kommer artiklar med tvivelaktigt innehåll märkas ut som "ifrågasatta".

Facebook hade ett turbulent 2016, till stor del på grund av anklagelser om att falska nyheter ges möjlighet att få spridning på plattformen. Inte minst under den amerikanska presidentvalskampanjen, då en undersökning från amerikanska Buzzfeed visade att fejknyheter fick mer engagemang och spridning på Facebook än nyheter från etablerade medier.

Facebook berättade redan i december att man ska börja markera ut nyheter som innehåller "tvivelaktigt innehåll", och till att börja med fick ABC News, AP och faktagranskningssajten Snopes tillgång till ett nytt verktyg som ger möjlighet att faktagranska artiklar åt Facebook.  

I fredags 3 mars gjorde den nya faktagranskningsmärkningen sin officiella debut.

Metros Viralgranskaren skriver att Facebook i sitt försök att implementera den nya funktionen, varit relativt transparenta i sitt tillvägagångssätt. Alla faktagranskarinitiativ som deltar måste skriva under en serie principer som är uppsatta av den oberoende journalistiska sitftelsen Poynter, där de bland annat lovar att vara opartiska och rättvisa i sina bedömningar.

Facebook kommer dock inte att börja märka ut artiklar på plattformen som "falska", utan som "ifrågasatta", och i en liten varningsruta under de markerade artiklarna kommer det stå vilka initiativ som ifrågasatt innehållet.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt