lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

NPR lämnar Twitter efter kritiserad märkning – får svenska public service-bolag att se över närvaro

Publicerad: 13 april 2023, 14:14

NPR lämnar Twitter efter att ha tilldelats märkningen ”regeringsfinansierad media” på plattfromen. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Det amerikanska public service-bolaget NPR lämnar Twitter efter att ha tilldelats märkningen ”regeringsfinansierad media”. Beslutet har fått svenska bolag att se över sin närvaro på plattformen, rapporterar DN.

Ämnen i artikeln:

TwitterSVTURJan HelinSveriges RadioPublic service

SE


Förra veckan markerades public service-bolagen BBC och NPR som ”regeringsfinansierade medier” på Twitter. Ett beslut som har väckt kritik. Enligt Twitter tillämpas definitionen på medier som helt eller delvis finansieras av regeringen och där regeringen kan ha ”varierande inflytande över det redaktionella innehållet”.

NPR uppger att de endast får 1 procent av sin budget från staten och ser därför benämningen som missvisande. På onsdagseftermiddagen kom nyheten att det amerikanska public service-bolaget lämnar Twitter helt.

Twitter uppger vidare att de kan använda externa källor för att ta beslut om när markeringen ska användas och hänvisar till en Wikipedia-sida som ett exempel på en källa. Sidan innehåller en lista på offentligt finansierade medieföretag och här syns bland andra den ryska statskontrollerade Pervyj Kanal och den kinesiska statliga tv-kanalen CCTV. Återfinns på listan gör dock också de svenska public service-bolagen SVT, SR och UR. samt amerikanska NPR.

– Jag skulle aldrig släppa ut vårt innehåll där det riskerar att skada vår trovärdighet, säger NPR:s vd John Lansing i en intervju.

 

Svenska public service-bolag ser över närvaron

Alla tre svenska public service-bolagen är idag aktiva på Twitter. Varken SVT, SR eller UR har fått några indikationer på att deras konton på plattformen kan komma att märkas.

”Det är givetvis viktigt för UR att det är tydligt att vi är ett mediebolag – ett public service-bolag – som självständigt producerar tv, radio och annat innehåll som är opartiskt, mångsidigt och oberoende av staten och andra maktsfärer i samhället”, skriver UR:s pressansvariga Karoline Malitzki i ett mejl till DN.

SR uppger att man ständigt ser över sin närvaro på sociala medier. 

För SVT är sociala medier är en viktig marknadsföringskanal och bolaget har ännu inte fattat något beslut om sin närvaro på Twitter.

– Man kan å ena sidan säga att ”government funded” är en sakupplysning, men ingen är så naiv att man tror att Twitter sätter dit det som en sakupplysning. Utan det är naturligtvis politiserade stämplar, säger SVT:s programdirektör Jan Helin till DN.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev