Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Nicke Nordmark: "Män har en bättre chans att påverka andra män""

Publicerad: 12 december 2017, 10:22
Uppdaterad: 12 december 2017, 14:51

Tolv Luleåprofiler har tröttnat på männens våld. Nu ska det manliga uppropet #nognu, som frontas av journalisten Nicke Nordmark, lära andra män vad som är okej och inte.


Ämnen i artikeln:

metoo

Den här hösten har uppropen till följd av #metoo-kampanjen varit många. Bland annat kvinnliga skådespelare, politiker, jurister, musiker, kvinnor i teknikbranschen, journalister har gått ut och vittnat hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp.

Nu kommer männens upprop.

Varje år utsätts 400 kvinnor för våld i nära relationer i Luleå, det är mer än en per dag. Nu vill männen i staden ta sitt ansvar och åtgärda problemen genom det manliga uppropet #nognu.

Navet i uppropet är en Facebookgrupp med nästan 700 gillningar. Men framför allt tolv Luleåprofiler jobbar aktivt med kampanjen #nognu. En av dem är journalisten Nicke Nordmark, som via en maillista och ett lunchmöte sa ja till kampanjen som han hoppas ska bli "mer än ett tomtebloss".

– Det här är något som jag gärna står upp för, säger han till Dagens Media.

Nicke Nordmark tackade inte bara ja till vara en del av det manliga uppropet, han frontar också #nognu.

– Jag tycker att vi män har varit alldeles för tysta i de här frågorna alldeles för länge. Jag tror att vi män tragiskt nog har bättre chans att påverka andra män, än vad kvinnor har, som har försökt att göra det i hundratals år.

Varför är det viktigt med ett manligt upprop?

– Därför att det är enormt samhällsproblem med mäns våld mot kvinnor. Sen tycker jag att man lätt kan koppla på också #metoo, som borde göra att det för alla män är fullkomligt uppenbart att alldeles för många begår övergrepp och trakasserier och trycker ner. Där har vi män en möjlighet att ganska öppet och konstruktivt möjligheten att säga ifrån för att minska det. Men också prata med våra söner om det här.

Under rubriken "Män för kärlek – mot våld i nära relation", som delar namn med Facebook-gruppen, syns kampanjen även på tidningsannonser och flyers.

Dessutom säljer det lokala hockeylaget Luleå Hockey t-shirts till förmån för kampanjen, där 100 kr från varje t-shirt går till arbetet mot våld i nära relation.

"Socialt utmanande"

Nicke Nordmark menar att ett upprop inte kommer råda bot på problemet, men att man måste börja någonstans.

– Det handlar inte alltid om att göra några jättelika, heroiska, insatser, det handlar om att i vardagen försöka bryta en jargong, vara tydlig med vart man står och protestera varje gång man får tillfälle. Det kan vara socialt utmanande och göra det, men var en får ta sina små steg. Och om alla tar små steg så blir det bra.

Vad kan du göra för att förändra andras beteenden?

– En vädligt enkel sak är att protestera på sociala medier. När man ser någon som lägger ut något sexistiskt kan säga "lägg av med det där, det är sexistisk skit" eller hur man nu vill formulera sig. Det är det allra enklaste som finns att skriva den där kommentaren. I vardagssituationer kan det handla om att göra sin röst hörd när hör förnedrande kvinnoskämt, säger han och fortsätter:

– Långsiktigt fokuserar jag på att prata med min son, och hans kompisar. Bara då och då lyfta upp vad som är okej, och vad som absolut inte är okej.

Skulle du säga att män generellt är rädda för att säga ifrån?

– Det är jobbigt att vara den tråkiga jäveln, och stå med pekpinnar och säga vad som är okej och inte. Det har varit en bekväm hållning vi män har kunnat ha väldigt länge, för vi är inte drabbade på samma sätt. Man kan luta sig tillbaka och säga "jag orkar inte, jag bryr mig inte". Men det får vi ändra på. Sen en tid tillbaka har jag börjat säga ifrån. Det gjorde jag inte om vi backar tillbaka ett par år.

Under #nognu har sammanlagt tolv män gått samman i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Däribland, Nicke Nordmark, Henrik Sandberg (pubägare), Calle Norrbin (fotbollsprofil), Marz Engman (tidigare vd för Luleå näringsliv) och Daniel Holmgren (fotograf och gitarrist). Just de fyra har intervjuats av tidningen NSD

Initiativet startade i redan våras signerat lokala organisationer så som Kvinnojouren, Tjejjouren och Freda-mottagningen.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

metoo

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev