Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Newzglobe utreds för mångmiljonfusk

Publicerad: 11 Maj 2010, 12:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:50

Newzglobe misstänks via luftfakturor ha tömts på nära 10 miljoner kronor. Nu utreds företaget för omfattande skattefusk.


Dagensmedia.se kan i dag avslöja att Newzglobe är föremål för en omfattande utredning gällande skattefusk i mångmiljonklassen.

Genom luftfakturor ska Newzglobe ha undanhållit nästan 10 miljoner kronor från beskattning. Det hävdar Skatteverket - som gått till domstol för att omedelbart säkra pengarna.

– Det är där vi nu befinner oss i utredningen. Vi har fått ett beslut i domstol som stödjer vårt krav, säger Pia Bergman, projektledare på Skatteverket.

I mars tog Skatteverket ärendet till Förvaltningsrätten och krävde då att 4,8 miljoner kronor av Newzglobes tillgångar skulle säkras enligt lagen om betalningssäkring för skatter, tullar och avgifter.

Några veckor senare kom ytterligare ett krav på 390 000 kronor avseende obetalda arbetsgivaravgifter.

– Detta gör vi när ett företag på sannolika grunder har obetalad skatt och vi tror att vi annars inte kommer att få betalt, säger Pia Bergman.

Förvaltningsrätten gick i båda fallen på Skatteverkets linje.

De allvarliga anklagelserna kommer som en nyhet för Newzglobes grundare och vd Meraj Syed.

– Jag måste kolla upp vad som har hänt, säger han.

Newzglobes redaktionschef Stefan Lidzell säger att det inte finns någon sanning i Skatteverkets anklagelser. Han menar att det är Newzglobe som har lurats av sina leverantörer.

– Vi känner oss utsatta för ett bedrägeri av dessa leverantörer. Det ligger ingen sanning i att vi skulle ha skickat luftfakturor. Detta gäller tjänster som har utförts betalats och bokförts. Vi överklagade redan samma dag, säger han.

Enligt Skatteverket har fyra företag, alla utan omsättning under de senaste åren, fabricerat fakturor till Newzglobe.

Fakturorna är enligt Skatteverket falska då de ”inte motsvaras av något faktiskt utfört arbete” utan har upprättats ”i syfte att möjligöra för Newzglobe att dölja uttag av likvida medel”.

Totalt ska 9 478 986 kronor ha plockats ut på detta sätt.

Tre av de påstådda leverantörerna har saknat F-skattesedel under den period de skulle ha anlitats.

– Vi har brustit i kontrollen. Vi har inte kollat upp dessa leverantörer. De har levererat tjänster till oss som är betalda och bokförda. Vad de sedan har gjort med pengarna i andra änden vet jag inte, säger Stefan Lidzell och fortsätter:

– Vi har inget att dölja.

De fyra företagen saknar omsättning och anställda. Två av företagen är baserade i Norsborg utanför Stockholm. I styrelsen för de båda bolagen sitter två män, födda 1944 och 1981.

De andra två företagen har adress i Nacka. Även dessa har samma styrelseledamöter, två män födda 1955 och 1944. 

Männen är sedan tidigare skuldsatta, och 55-åringen har en enskild skuld på 3,2 miljoner kronor. Hans kollega har totalt nio skulder på sammanlagt drygt 70 000 kronor, enligt Kronofogden.

En av företagarna säger till Dagensmedia.se att han precis varit på Skatteverket och diskuterat frågan. Han delar inte Skatteverkets syn.

– Vi har hjälpt Newzglobe en del med databiten, säger han. 

Hur kommer det då sig att ni inte har någon omsättning?

– Det som vi har levererat syns inte förrän i nästa bokslut.

Skatteverket ska enligt dokumenten senare besluta om att påföra Newzglobe en skattefordran på 4 818 057 kronor, plus eventuellt skattetillägg.

Newzglobe är ett av flera hundra företag som utreds i Skatteverkets projekt riktat mot organiserad brottslighet och svart arbetskraft.

Pia Bergman vill inte gå in på om detta skulle gälla fallet Newzglobe, med hänvisning till sekretess.

– Rent allmänt kan jag säga att företagen som utreds antingen har kopplingar till svart arbetskraft, organiserad brottslighet, eller både och.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.