Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Newzglobe förlorar mot Unionen – hotas av konkurs

Publicerad: 18 augusti 2011, 04:27
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:02

Sajten Newzglobe förlorade ett mål mot fackförbundet Unionen, men ägarna har gått under jorden. Nu hotas ytterligare ett bolag bakom Newzglobe av konkurs.


Ämnen i artikeln:

Newzglobe

Den kontroversiella sajten Newzglobe är i blåsväder – igen. När man i våras valde att ge en provanställd reporter sparken på dagen vände sig den anställde till Unionen, som stämde bolaget Media & News Stockholm i tingsrätten. Fackförbundet stämde även sajten för förhandlingsvägran.

– De hade också vägrat att förhandla med oss i två olika mål, säger Unionens jurist Ola Sundström till dagensmedia.se.

I juni kom beslutet från Nacka Tingsrätt i form av en tredskodsdom, då man inte lyckats få tag på någon representant från Newzglobe.

Nacka Tingsrätt dömde därför att Newzglobe ska betala 10 000 kronor till den sparkade reportern, samt 40 000 kronor till Unionen.

Strax efter domen skickade Unionen en fordran till Newzglobe, men ägarna har återigen gått under jorden. Och de har fortfarande inte gått att nå.

– Vi har skickat en betalningsuppmaning till bolaget via ett ombud. När de är delgivna har Newzglobe en vecka att betala det, säger Ola Söderlund.

Uteblir betalningen kommer Unionen att skicka in en konkursansökan mot Media & News.

– Men det är viktigt att påpeka att vi inte skulle försätta dem i konkurs för skulden till oss utan för den till vår medlem, säger Ola Söderlund.

Det skulle inte vara första gången som ett Newzglobe-bolag skulle gå i konkurs. Tidigare i år lät Newzglobes ägare bolaget Liberate Teknisk Utveckling gå i konkurs, efter att – enligt Skatteverket – ha tömt bolaget via luftfakturor.

Newzglobe, som tidigare hette Ment, har en lång historia av ekonomiska problem och kunder som känt sig lurade av deras affärsmetoder.

Asap Media, ett annat bolag knutet till Newzglobe, har i dagsläget skatteskulder på 1,5 miljoner kronor. Media & News, å sin sida, har skulder på runt 200 000 kronor. Alla anställda ligger dock i Liberate Teknisk Utveckling, som nu alltså är inne i en konkursprocess.

Newzglobes grundare Meraj Syed har lämnat sina uppdrag i bolagen och åkt till Dubai, där han fortsätter att driva en engelsk version av Newzglobe riktad mot arabvärlden.

Newzglobes svenska del har i skrivande stund dock inte uppdaterats på några dagar och dessutom saknas information om någon som jobbar där.

Dagensmedia.se har varit i kontakt med Meraj Syed som säger att han inte har något att göra med Media & News och därför inte vill uttala sig.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

Newzglobe

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News