Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Newsners supersiffror är dopade – nu ändrar Kia-index reglerna

Publicerad: 30 januari 2015, 07:44
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:14

Viralsajten Newsner är nästan lika stor som Expressen i mobilen – men siffrorna är dopade. Nu ändrar Sveriges Annonsörer reglerna för Kia-index.


Ämnen i artikeln:

Sveriges AnnonsörerExpressenNewsnerOmtalat

Kia-index ägs av Sveriges Annonsörer och är den officiella mätvalutan för svenska sajter.

Syftet med Kia-index är att kvalitetssäkra statistik för annonsörernas räkning. Därför är det allvarligt när det blir fel i siffrorna, som redovisas varje vecka.

För Newsner, en viralsajt som ägs av contentbyrån Nyheter365, var vecka 4 en anledning till jubel.

" Newsner nästan lika stora som Expressen", rapporterade branschtidningen Resumé tidigare i veckan.

Totalt besöktes Newsners mobilsajt av 3,8 miljoner unika webbläsare vecka 4. Det är en ökning med 211 procent jämfört med veckan innan och bara 100 000 färre unika besökare än Expressens mobilsajt.

Men siffrorna är dopade.

Anledningen är att Newsners sajter i bland annat Spanien, England och Turkiet börjat ta fart.

I jämförelse med Expressens viralsajt Omtalat särredovisas dock inte den utländska trafiken.

Flera av Dagens Medias läsare har reagerat på Newsners siffror, som skulle kunna användas till att vilseleda annonsörerna.

Newsner har själva bekräftat att trafiken är uppblåst av de utländska sajterna och jobbar nu enligt uppgift med att separera trafiken.

" Vi vill så klart inte lura någon om vår svenska räckvidd", skriver Newsner på Twitter.

Under veckan har Dagens Media ställt flera frågor till Tobias Eidem, ansvarig för Kia-index om huruvida Newsners siffror kommer nollställas den här veckan.

Nu meddelar han dock att siffrorna inte kommer att revideras. Däremot kommer Kia-index ändra sina regler.

" Härom veckan hade vi ett seminarium som bland annat behandlade utländsk trafik. Det är helt enkelt ett fenomen som blivit aktuellt på senare tid, bland annat på grund av hur Facebook används för att sprida innehåll", skriver Tobias Eidem i ett mejl till Dagens Media, och fortsätter:

"Kia-index regler ska givetvis följa utvecklingen och vara up to date, och ibland dyker fenomen upp som gör att vi behöver fundera över om vi ska göra förändringar och då försöker vi vara snabbfotade".

Han berättar också att Kia-index haft en dialog med Newsner om hur den utländsk trafik ska redovisas.

" De har för övrigt själva uttryckt önskemål om att vi ska se över Kia-index regelverk och att de vill hitta en form för att redovisa sin trafik på ett sätt som är mer relevant för svenska annonsörer. De kommer nu att genomföra ändringar för att sluta redovisa trafik från artiklar skrivna på andra språk än svenska, dvs på deras utländska undersektioner".

Samtidigt kommer Kia-index alltså även att införa en ny regel om hur trafiken redovisas.

" Om en webbplats, alternativt en undersektion, har mindre än 50 procent trafik från svenska IP-adresser, får denna trafik inte redovisas på Kia-index. Efter att undersektioner och/eller webbplatser tagits bort enligt regeln ovan kan återstående trafik presenteras på Kia-index".

Johan Rikner, vd för Nyheter365, säger att Newsner hela tiden varit transparenta med att de utländska undersektionerna ligger bakom den uppseendeväckande siffran. Redan under veckan har Newsner tagit beslut om att exkludera den trafiken i rapporteringen till Kia-index.

– Det sker omedelbart. Vi tar inte med den trafiken längre, säger han till Dagens Media.

Det väntas få genomslag i kommande rapportering från Kia-index med start nästa, eller nästnästa, vecka.

Rensat för trafik från utländska IP-adresser bedömer Johan Rikner att Newsners trafiksiffra för mobilen ligger i linje med tidigare veckor, omkring 1,1-1,3 miljoner unika webbläsare.

Johan Rikner uppger att en dialog mellan Newsner och Kia-index har pågått sedan strax före årsskiftet.

"Jag kontaktade Kia-index redan efter nyår för att fråga hur vi skulle hantera frågan att vi hade mycket utländsk trafik och insåg att Kia-index inte kontrollerade IP-adressernas ursprung. Vi är inte ensamma om att översätta artiklar för att få internationell trafik, det gör flera andra medier. Skillnaden är förstås att vi har fått en extrem trafik i vår internationella satsning vilket naturligtvis gjorde detta fånigt och vi var tvungen att göra något. Vi beslöt i veckan att särskilja trafik på andra språk än svenska och hoppas att andra medier nu följer efter och inte redovisar det till Kia-index", skriver han i ett mejl till Dagens Media.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev