torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

"Nej tack till självutnämnd branschorganisation"

Publicerad: 13 september 2017, 08:22
Uppdaterad: 13 september 2017, 13:57

Bild 1/4  Linda Palmgren. Foto: Janne Næss

UPPDATERAD. Splay, Bonnier Magazines and Brands, Tailsweep, Cube och United Influencers står enade om Influencers of Sweden: "Driver ej en branschkonsensus utan representerar bara sig själv".

Ämnen i artikeln:

Influencers of SwedenSplayUnited InfluencersBonnier Magazines Brands

AT

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Idag går flera aktörer inom influencer marketing-branschen ut i ett gemensamt uttalande för att markera att organisationen Influencers of Sweden inte är ett språkrör för hela branschen, något som man menar både "hävdats och antytts".

Bakom uttlandet står Splay med vd Vigor Sörman, Bonnier Magazines & Brands och Tailsweep med influencerchef Caroline Ensér, Cube med vd Olof Lindblom och United Influencers med vd Lina Palmgren, som gemensamt säger "tack, men nej tack, till ett självutnämnt branschorgan":

"Branschorganisationer har en betydelsefull samhällsfunktion, är ett viktigt stöd för berörda företag och ska vara branschens kollektiva röst. Eftersom branschorganisationer dessutom är en plattform där konkurrerande företag möts, är det oerhört viktigt att det finns en uttalad konsensus från samtliga medlemmar innan organisationen ger branschen en åsikt och i detta fall med Influencers of Sweden, är det kriteriet inte uppfyllt", står det i uttlandet.

Man fortsätter med att peka på att det i dagsläget inte finns något samlande organ för branschens alla aköter och att ingen enskild aktör därför kan uttala sig å branschens vägnar. Det branschforum som man tycker hamnar närmast är IAB, där aktörerna bland anant enast om att lansera en certifiering av bolag som bedriver verksamhet kring influencer marketing.

– Vi ser att det har blivit mer problematiskt med tiden att utveckla och systematisera branschen tillsammans, när detta enskilda företag i flera forum presenteras som ett branschorgan och i med det skulle vara kollektivets röst. Enkelt uttryckt driver de ej en branschkonsensus utan representerar bara sig själv. Vilket kan vara gott nog, men viktigt att förtydliga att hon är en självutnämnd röst för kollektivet, säger Linda Palmgren, vd för United Influencers i pressmeddelandet.

Även Vigor Sörman, vd för nätverket Splay, uttalar sig:

– Jag är övertygad om att Linda Hörnfeldt och Influencers of Sweden har goda intentioner, men vi har olika uppfattning om vad en branschorganisation är. I min värld bjuder en branschorganisation in de olika aktörerna till samtal och driver gemensamma frågor för branschen. Vi har inte fått någon inbjudan och jag får uppfattningen av att Influencers of Sweden bryr sig mer om att driva sin egna agenda än att agera som ett samlande branschorgan.

Linda Hörnfeldt, vd för Influencers of Sweden, tillbakavisar kritiken:

– För det första finns ett antal fel i det de säger. Först och främst är vi en förening, och som sådan representerar vi de medlemmar vi har, vilket är de enskilda profilerna. Vi har aldrig påstått att vi representerar influencernätverken. Jag förstår inte riktigt kärnan i kritiken heller, i och med att de ändå säger att de ser positivt på de frågor som vi driver, säger Linda Hörnfeldt till Dagens Media.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev