Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Natural cycles anmäls till Läkemedelsverket

Publicerad: 11 januari 2018, 10:16
Uppdaterad: 30 augusti 2018, 09:13

Den omstridda preventivappen Natural Cycles anmäls till Läkemedelsverket – 37 kvinnor har blivit gravida när de använt tjänsten.


Preventivmedelsappen Natural Cycles har anmälts till Läkemedelsverket efter 37 fall av oönskade graviditeter, det skriver Aftonbladet som hänvisar till Nyhetsbyrån Siren. Bakom anmälan står Södersjukhuset i Stockholm som i ett urval av 600 oönskade graviditeter mellan september fram till idag funnit att 37 kvinnor använde appen Natural Cycles.

På Natural Cycles hemsida skriver de att metoden inte är hundra procent säker och att 1 av 100 kvinnor blir gravid vid en "perfekt" användning under ett år.

Det har sedan tidigare rådit delade meningar kring om appen ska få marknadsföras som en preventivapp eller inte- Efter en granskning av Läkemedelsverket förbjöds företaget att marknadsföra appen som ett preventivmedel med anledning av att det krävdes mer forskning för att bevisa att appen är säker.

I början av förra året fick dock appen genom en EU-certifiering grönt ljus till att marknadsföras som en preventivapp och sedan dess har Natural Cycles satsat hårt på att marknadsföra sig både digitalt och linjärt.

En flitig förespråkare av appen är entreprenören Isabella Löwengrip som är delägare i Natural Cycles.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.