måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Nanok Bie brinner för bitcoin - därför lämnade han SVT

Publicerad: 1 november 2014, 06:13
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:18

Nanok Bie lämnade SVT för att kommunicera den digitala valutan Bitcoin, för svenska bolaget KNC Miner. Nu vill han att allmänheten ska förstå den förändring vi står inför.

Ämnen i artikeln:

SVT

SA

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


Nanok Bie är en internetveteran som tidigt adopterade tekniska utvecklingar. 1992 skickade han sitt första mejl, två år senare knackade han ihop sin första hemsida. Ytterligare ett år senare, 1995, startade han en blogg. Ett år senare startade han bloggnätverket Reload.org, och ligger därmed i framkant även vid en internationell jämförelse.

Efter att ha rapporterat för Dagens Nyheter och Metro rekryterades Nanok Bie 2011 till SVT för en fri roll som it-reporter.

– Jag hade en tjänst som specialistreporter med inriktning på internet. Jag jobbade mot alla redaktioner, mycket Rapport och Aktuellt. Det var roligt, säger han till Dagens Media.

Men efter tre år på public service-bolaget lämnade Nanok Bie tidigare i år – och bytte till en angränsande bransch. Han är nu analytiker och ansvarig för kommunikation på svenska bolaget KNC Miner.

– Jag sa upp mig från SVT i början av maj, och började mitt nya jobb i somras. Jag har hoppat över till bitcoin-biten, jag blev headhuntad. Min erfarenhet passade bra här. Vi är en av de största aktörerna i världen gällande bitcoin, och vi växer fort.

KNC Miner tillverkar både hårdvara och mjukvara för bitcoin-kunder. Bland annat utvecklar bolaget hårdvara för att göra de beräkningar som krävs för att skapa nya Bitcoin.

– Vi skapar system för finansinstitut, banker och liknande som vill använda bitcoin som transaktionsmedel. Sen har vi en gruva i boden, en del av vår verksamhet.

Satsningen på gruvan i Norrbotten väckte stor uppmärksamhet tidigare i år när ett anonymt bolag förde diskussioner med Bodens kommun om etablering i militärstaden. Detta kort efter Facebooks bygge av serverhallar i Luleå.

I februari stod det klart att det hemliga bolaget var KNC Miner och att gruvan skulle användas för att inrymma en datahall för molntjänster, som en del i arbetet med försäljning av bitcoindatorer.

Sedan juni 2013 har KNC Miner sålt bitcoindatorer för en halv miljard kronor och utvunnit egna bitcoin till ett värde av 200 miljoner kronor.

Tidigare i höst meddelade riskkapitalbolaget Creandum – som tidigare satsats i Spotify, Izettle och Wrapp – att det går in KNC Miner med 50 miljoner kronor.

Men samtidigt som det händer mycket i bitcoin-branschen är allmänhetens kunskap och bild av verksamheten begränsad. Nanok Bies uppdrag är nu att förklara förändring vi står inför.

– I och med att nyhetspressen oftast vill ha till klickvänliga svarta rubriker i kombination med att ämnet är så komplicerat så fokuserar man oftast på det enklaste – som "hackat", "skandal", "stöld" och så vidare - vilket gör Sverige en otjänst. I många andra länder har man bättre koll och beskriver systemet så att läsare själva kan avgöra ifall de tycker det är intressant. Jag vill bara att it-journalister ska ta sig tiden att läsa på och verkligen förstå den förändring vi står inför.

I samband med att Sverige blev ett land med nollränta tidigare i veckan skrev Nanok Bie ett debattilägg på SVT Opinion. Dagens ekonomiska system är i kris, konstaterade Bie. Och skriver att systemet han nu jobbar för i förlängningen handlar om att ge alla människor i världen samma demokratiska rättighet att uttrycka sig och ha tillgång till världsekonomin.

" Bankerna har ju till och med möjligheten att ta ledningen här och nu om de vill - i och med att de redan har alla system klara med identifiering, bank-på-nätet och i mobilen. IBM, JP Morgan med flera håller för övrigt just nu på att bygga sina egna kopior av Bitcoin. Men Bitcoin låter också exempelvis små entreprenörer på landsbygden i tredje världen börja köpa och sälja varor och tjänster genom en enkel bitcoinplånbok i sin mobil. De är idag ointressanta för den amerikanska trojkan", enligt Bies debattartikel.

Han menar att Sverige riskerar att hamna långt efter i bitcoin-frågan om inte systemet tas på allvar.

– Om vi vill fortsätta växa inom it-segmentet så kan man inte ignorera tekniken bakom Bitcoin - det som kallas blockkedjan. Den är i sig en revolutionerande uppfinning som kommer att användas till alla möjliga tjänster och appar i ett nytt slags internet som nu håller på att växa fram. De områden och länder som hakar på först och snabbast i detta blir vinnare, och Sverige har ju historiskt legat långt fram inom it. Det vore tråkigt om vi nu missade Bitcoin-tåget på grund av en massa förutfattade meningar, säger han till Dagens Media.

Vad ska du göra i helgen?

– Helgen blir lugn efter en fullmatad arbetsvecka, jag ska umgås med familj och vänner. Jag hoppas på OK väder och känner för att ta mig ut i naturen och bara vandra i skogarna i Nacka-reservatet.

 

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=https://play.spotify.com/track/0BU5tA7Iw8NABambhP0u9N" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev