Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Myndighet kräver tillbaka kapad domän av Svenska Freds

Publicerad: 21 Mars 2011, 13:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:17

Svenska Freds kapade myndighetens domän. Nu kräver Försvarsexportmyndigheten den tillbaka.


Försvarsexportmyndigheten har lämnat in en ansökan om tvistlösning till Stiftelsen för Internetinfrastruktur (IIS) för att återfå domänen forsvarsexportmyndigheten.se, som kapats av fredsorganisationen Svenska Freds.

– Vi har bett dem att överlämna domännamnet eftersom det är förväxlingsbart med vårt namn. Men de är inte beredda att göra det, säger Bernt Karman, chefsjurist på Försvarsexportmyndigheten.

För att få tillbaka en kapad domän måste tre krav uppfyllas:

• Domännamnet är förväxlingsbart med ett annat varumärke eller företagsnamn.

• Domänen har registrerats i ond tro.

• Innehavaren saknar berättigat intresse till domännamnet.

Bernt Karman är hoppfull inför II-stiftelsens beslut, som väntas komma om två månader.

– Vi menar att alla tre krav är uppfyllda i vårt fall.

Det var i maj i fjol som Svenska Freds registrerade domännamnet, som ett led i en kampanj mot Försvarsexportmyndigheten.

Syftet var att bidra till mer öppenhet kring frågor som vapenexport.

– Vi tycker inte att svenska skattebetalare ska finansiera vapenindustrin, sade Rolf Lindahl, ansvarig för frågor kring nedrustning och vapenhandel på Svenska Freds, då till dagensmedia.se.

Domänen leder i dagsläget till Svenska Freds kampanjsajt, som till ytan är identisk med Försvarsexportmyndighetens egen sajt.

Skillnaden ligger i beskrivningen av myndighetens uppdrag, som enligt Svenska Freds är att "prångla ut så mycket vapen som möjligt i världen, utan hänsyn till respekt för mänskliga rättigheter eller demokrati och med stor risk för krig".

– Som det är nu riskerar allmänheten att bli vilseledd. Det är rimligt att forsvarsexportmyndigheten.se ägs av oss, säger Bernt Karman.

Ardalan Samimi

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.