Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Mycket alkohol i stora bloggar med ung publik

Publicerad: 11 November 2015, 14:01
Uppdaterad: 9 Juni 2016, 08:08

Sveriges största bloggare med ung publik skriver positivt om alkohol i var tredje till femte inlägg, visar UNF:s undersökning.


Flera av de största bloggarna i Sverige med en ung publik bloggar positivt om alkohol i var tredje eller var femte inlägg.

Det visar en undersökning gjord av Ungdomens Nykterhetsförbunds (UNF) medlemstidning "Motdrag", i vilken man valde ut åtta av Sveriges, enligt olika bloggtopplistor, största livsstilbloggar som riktar sig till eller har många unga läsare.

Eric Tegnander, förbundsordförande för UNF, säger till Dagens Media att de är problematiskt att många unga människor på det här viset riskerar att få en skev bild av alkoholkonsumtion.

– Unga riskerar att få en bild uppmålad för sig att ett lyckat liv på många sätt är förknippat med alkohol, just för att alkohol i de här livsstilsbloggarna ofta framställs i ett sammanhang där drickande blir något eftersträvansvärt, säger Eric Tegnander.

"Motdrag" läste igenom alla inlägg i de utvalda bloggarna under augusti och september i år och noterade hur stort antal som innehöll texter eller bilder av alkohol eller festande.

Sammantaget ligger Sandra Beijers blogg "Niotillfem", som har över 130 000 läsare i veckan, i topp där alkohol förekommer i vart tredje inlägg.

Eric Tegnander understryker att enskilda bloggare såklart har rätt att skriva om vad de vill, och att UNF inte går in på individnivå och ifrågasätter.

– Men vi vill peka på den generella trenden som visar att det finns en stark alkoholnorm, vilket vi vill problematisera.

Eric Tegnander tror att en bidragande orsak till att det bloggas så mycket om alkohol i positiv dager handlar om att bloggarna själva inte reflekterar över alkoholnormen.

– Alkohol blir ofta ett stående inslag i bloggarna som inte problematiseras, vilket jag tror riskerar att spä på den rådande alkoholnormen bland unga ytterligare, säger han.

Sandra Beijer själv menar att anledningen till att 32 procent av inläggen i "Niotillfem" rör alkohol, handlar om att just de inläggen är nöjesrelaterade.

– Min blogg handlar om mitt liv och där förekommer alkohol, det censurerar jag inte. Just cirka 30 procent av bloggen är nog nöjesrelaterad, speciellt kring sommaren då studien gjordes. Jag har en öppen dialog med mina läsare om allt egentligen, från kärlek och ångest till jobb och jämställdhet. Mina läsare ska känna sig fria att fråga och säga vad som helst utan att bli dömda. Jag är stolt över att Niotillfem är fri från pekpinnar. Det finns få sådana platser för tjejer på nätet idag, skriver Sandra Beijer i ett mejl till Dagens Media.

Hela listan från "Motdrag":

1. "Niotillfem" av Sandra Beijer - 32 procent alkohol

2. "Michaela Forni" av Michaela Forni - 29 procent alkohol

3. "Kenzas" av Kenza Zouiten - 19 procent alkohol

5. "Egoina" av Regina Katralen - 11 procent alkohol

6. "Dessie" av Desirée Nilsson - 9 procent alkohol

7. "Blondinbella" av Isabella Löwengrip - 7 procent alkohol

8. "Nellie" av Nellie Berntsson - 3 procent

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.