Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

MTG satsar på onlinespel – köper tysk studio

Publicerad: 13 Oktober 2016, 07:19
Uppdaterad: 2 Maj 2017, 06:34

MTG köper 35 procent av den tyska onlinespelstudion Innogames.


Ämnen i artikeln:

MTGMTGx

MTG köper 35 procent av det tyska bolaget, som värderas till totalt 260 miljoner euro, och har rätt att köpa ytterligare 16 procent till samma värdering vid ett senare tillfälle. Det skulle göra MTG till majoritetsägare med 51 procent av aktierna.

Innogames blir en del av MTGx, och skapar därmed en "tredje digital underhållningsvertikal i bolaget vid sidan av verksamheterna inom esport och multiplattformnätverk (MPN)", skriver MTG i ett pressmeddelande.

– Vi har varit involverade i spelindustrin under en tid nu och letar efter bolag som utvecklar egna rättigheter vilka resulterat i en hög försäljningstillväxt och där det finns en god lönsamhetspotential över tid. Det är precis vad vi hittat i InnoGames, säger MTG:s vd och koncernchef Jørgen Madsen Lindemann i pressmeddelandet.

– MTG finns nu inom tre kompletterande digitala videovertikaler och vi kommer att investera ytterligare för att expandera vår verksamhet inom dessa områden.

Innogames ligger bakom gratisspel som Elvenar, Tribal Wars och Forge of Empires och har, enligt pressmeddelandet, 150 miljoner registrerade användare. Säljare är Eight Roads Ventures tillsammans med bolagets grundare.

Hendrik Klindworth, vd på Innogames:

– Vi har nått stora framgångar med våra livespel. Nu ligger fokus på att utveckla flera nya mobilspel medan vi behåller den höga kvaliteten på våra realtidsuppdateringar i våra befintliga spel. MTG:s internationella närvaro, förståelse för underhållande berättarteknik, fokus på utvecklingen av egna rättigheter och att bygga engagerade användargrupper kommer att föra ut våra spel till ännu fler användare världen över.

Innogames

Innogames grundades i Hamburg 2007 och är en utvecklare och publicist av online-spel. Bolaget gör gratisspel där intäkter genereras från köp inuti i spelen.

Innogames har fyra studios, tre i Hamburg och en i Dusseldorf, och antalet anställda uppgår till 400 personer. Omsättningen förväntas bli 125 miljoner euro under 2016.

Största marknaden är USA, följt av Tyskland och Frankrike.

InnoGames ledningsgrupp kommer även fortsättningsvis driva utvecklingen av bolaget.

Översikt av förvärvet

Köpet av 35% i InnoGames delas upp i två delar där 21% köps under det fjärde kvartalet 2016 och 14% under det första kvartalet 2017. Sett till 100% av bolagets värdering (Enterprise Value) om EUR 260 miljoner, så värderas InnoGames till 2,1 gånger förväntad försäljning för 2016 och 10,4 gånger bolagets EBITDA. MTG har, till slutet av september 2017, rätten att köpa ytterligare 16% av bolaget till samma värdering som den initiala investeringen, med option att öka ägandet ytterligare över tid. MTG kommer att rapportera transaktionskostnader under det tredje kvartalet om cirka SEK 20 miljoner. Kvarstående förvärvskostnader från transaktionen inkluderas i resultatet för det fjärde kvartalet.

Ämnen i artikeln:

MTGMTGx

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.