Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

MPRT misstänker dataintrång efter läckta uppgifter om redaktionsstödet

Publicerad: 19 februari 2021, 07:14

MPRT har gjort en polisanmälan om dataintrång. Det rapporterar SVT.

Foto: Pixabay

I december läckte uppgifter om vilka medier som får redaktionsstöd ut från Myndigheten för press, radio och tv. Nu rapporterar Kulturnyheterna att myndigheten misstänker dataintrång.


Ämnen i artikeln:

Myndigheten för press, radio och tv

Vilka medier som tilldelats redaktionsstöd skulle offentliggöras av Myndigheten för press, radio och tv i mitten av december. Men redan veckan före skrev Fria Tider om ”bidragsregn över alternativmedier”, vilket Dagens Media har rapporterat om.

Nu skriver SVT att MPRT misstänker dataintrång i samband med händelsen. 

– Vi upptäckte att det fanns en publicering av ett dokument som ännu inte var expedierat, ett beslutsutkast, på en extern sajt, säger Peter Schierbeck, chef för den administrativa enheten på myndigheten för press, radio och tv (MPRT) till Kulturnyheterna.

Till en början trodde myndigheten att dokumentet läckt avsiktligen av någon som använt sig av sin meddelarfrihet, men nu agerar man alltså efter tron att det har förekommit ett dataintrång. Den misstänkta händelsen har polisanmälts.

Dagens Nyheter rapporterade i går om hur flera anställda på just MPRT under de senaste månaderna har fått namn och bilder publicerade på konspiratoriska och högerradikala sajter.

 

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News