Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

MP vill vidta åtgärder mot näthat

Publicerad: 15 April 2014, 05:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:41

UPPDATERAD. "Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym", säger Åsa Romson, Miljöpartiets språkrör, till SR. Partiet möttes av kritik – och har nu gått ut med ett förtydligande.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Miljöpartiet vill ändra lagen i syfte att stoppa näthatet.

Partiet vill exempelvis att det blir bloggarens ansvar att plocka bort inlägg som kan utgöra förtal, och med det ansvaret kan inte bloggaren vara anonym, sade Åsa Romson till SR.

– Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym. Det måste finnas någon att vända sig till som tar ansvar för att stänga av personer som använder sajter för att begå brott. Det tycker vi är ett grundläggande krav, säger Åsa Romson, Miljöpartiets språkrör, till Sveriges Radio.

– Vi vill modernisera den lagstiftning som finns. Sådana saker som är olagliga, och som vi jobbat för ska vara olagliga på skolgården och på gatan, ska självklart också vara olagliga på nätet.

Miljöpartiets förslag har fått utstå mycket kritik på Twitter under tisdagsmorgonen, även från de egna leden.

"Räknar med att partiledningen tvingas backa om bloggar. Så extremt osmart att göra ett utspel i valtider som många i partiet inte vill", skriver Joachim Höggren, språkrör för Grön Ungdom region öst.

Även Mårten Schultz, professor i civilrätt och grundare av Institutet för juridik och internet, är kritisk.

– Ska alla moderatorer ha ett straffrättsligt ansvar för vad någon skriver i en Facebookgrupp? Det här är väldigt allvarliga saker, säger han till Sveriges Radio.

Senare på tisdagsmorgonen gick Miljöpartiet ut och meddelade att partiet "inte vill att anonyma bloggar förbjuds eller att möligheten och rätten att kommunicera anonymt förbjuds". På Twitter länkar Miljöpartiet till följande länk för mer info:

http://www.mp.se/just-nu/atgarder-mot-nathat

LÄS OCKSÅ:

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.