Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Modernatider.com polisanmäls

Publicerad: 11 Mars 2011, 12:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:18

Kritiken växer mot skandalomsusade sajten modernatider.com. Nu har en polisanmälan lämnats in rörande artikelstöld. ”Det är konstigt att ha som affärsidé att tjäna pengar på stulna artiklar. Därför borde det prövas”, säger journalisten Matilda Uusijärvi.


Som dagensmedia.se tidigare berättat har modernatider.com publicerat material tillhörande andra sajter. Matilda Uusijärvi, Guldspade-vinnare och just nu tjänstledig från Kaliber, upptäckte av en slump i förra veckan att en av hennes artiklar var publicerad på sajten, en artikel som hon skrev 2009 för Svenska Dagbladet.

Matilda Uusijärvi mejlade modernatider.com men fick inget svar. Hon mejlade också Martin Jönsson på Svenska Dagbladet, som inte kände till publiceringen.

– Jag blev förvånad och förbannad. I första hand tänkte jag bara att de skulle ta bort den och förklara, men när jag insåg hur omfattade det var jag beslöt mig för att gå vidare, säger hon.

Matilda Uusijärvi gick igenom ett stort antal artiklar,  kollade var de kom ifrån och gjorde en lista som hon lade ut på Facebook. Sedan skickade hon en faktura motsvarande två arbetsdagar.

– Virtual Capital Nordic, som driver modernatider.com, ringde upp och var väldigt upprörda över fakturan. Jag fick förklara upphovsrätten för dem, sen sa de att de skulle bestrida fakturan.

Nu är en polisanmälan inlämnad mot sajten. Matilda Uusijärvi är tveksam till företagets arbetsmetoder.

– Jag undrar vad det är de gör? De har ju en massa annonser och jag förstå inte varför annonsörerna vill betala för att finnas bland stulna artiklar, säger hon.

Vad hoppas du få ut av anmälan?

– Jag skulle vilja att det prövas när de systematiskt stjäl upphovsskyddat material. Deras syfte är inte att debattera utan att tjäna pengar. Tänk att till exempel en rasistisk organisation tar mitt material, ska de kunna göra det?

Henrik Boman

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.