Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Moderaterna startar egen nyhetskanal

Publicerad: 22 september 2016, 08:56
Uppdaterad: 22 september 2016, 11:35

Moderaterna i Västerbotten har startat en egen nyhetssajt, men berättar inte att det är de som ligger bakom. "Vilseledande", säger journalistikprofessorn Jesper Strömbäck till SVT Västerbotten.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSVT

Moderaterna i Västerbotten tycker att det är för svårt att komma fram med sina förslag i de traditionella medierna i regionen. Partiet har därför startat egna nyhetssajten "Nyheter i Västerbotten", dock utan att meddela att det är Moderaterna som ligger bakom.

Det rapporterar SVT Nyheter Västerbotten:

"Ingenstans kan man läsa att det är just Moderaterna som ligger bakom sidan eller att nyheterna berättas just som Moderaterna vill."

Sajtens ansvariga utgivare, moderata riksdagsledamoten Edward Riedl, säger till SVT Nyheter att andra medier inte heller är opartiska, utan att deklarera sin politiska hemvist.

– All nyhetsmedia är i någon bemärkelse inte opartisk. Er nyhetsmedia (SVT, reds anm) är definitivt inte opartisk. Andra tidningar i länet ägs av partier och så ser mediasamhället ut. Men det är klart det vore bra om alla kunde deklarera sina politiska hemvister, det tror jag skulle vara mycket tydligare för väljarna, säger han.

Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, anser att Moderaternas sajt är vilseledande, och att det inte går att jämföra partipolitiska nyhetskanaler, med syfte att sprida opinion, med traditionella medier.

– De traditionella nyhetsmedierna är journalistiska medier. Drivkraften bakom dem är journalistiska kriterier och en journalistisk professionalism för att försöka tillhandahålla sådan information som människor behöver för att fritt och självständigt ta ställning i olika samhällsfrågor, säger Jesper Strömbäck till SVT Nyheter.

Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson välkomnar Moderaterna i Västerbottens initiativ, och säger till Dagens Media att han hoppas få se fler exempel.

– Tidigare har vi sett mycket politiska bloggar, det här en naturlig utveckling av det som jag ser mycket positivt på, säger Per Nilsson.

Trots att sidan lätt kan förvillas med en oberoende nyhetssajt, ser han ser inga problem med att det inte framgår att det är Moderaterna som är avsändare till nyhetssajten. Han drar paralleller till opinionssajten Politism.

– Jag tycker att det är viktigt att det finns en avsändare för trovärdighetens skull, men lägger ingen värdering i hur Moderaterna i Västerbotten väljer att presentera det. De har valt att ha Edward Riedl som avsändare och han är en känd moderat profil i regionen, säger Per Nilsson.

 

Ämnen i artikeln:

ModeraternaSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.