tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Moderaterna ser över Twitter-policy efter "klappturks"-haveriet

Publicerad: 27 augusti 2012, 14:29

Thomas Böhlmark var ansvarig för Moderaternas kommunikation i de sociala medierna tills han kallade s-politikern Nalin Pekgul för en "klappturk". Nu ska Moderaterna se över sin policy för kommunikation i de sociala medierna.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaTwitter

DT

Dante Thomsen


Det var vid 21.30-tiden i lördags som Thomas Böhlmark, ansvarig för Moderaternas kommunikation i sociala medier skrev den uppmärksammade tweeten om Socialdemokraternas Nalin Pekgul:

"Va? Utkommenderade ombudsmän och en "klappturk" är ju det bästa! LOL", skrev han på sitt privata Twitter-konto.

"Klappturk" är ett uttryck som florerat i rasistiska kretsar sedan 2010 och tweeten fördömdes i hårda ordalag. I söndags fattade partiet också beslutet att stänga av Thomas Böhlmark. Själv har han bett om ursäkt via Twitter.

Dagensmedia.se har under dagen försökt att få en intervju med Thomas Böhlmark – men har mötts av beskedet att han inte vill kommentera helgens haveri.

Då tjänsten som kommunikationschef hos Moderaterna är vakant är det istället presschefen Anna Charlotta Johansson som svarar på frågorna.

– Moderaterna tar givetvis avstånd från det som Thomas skrev. Det var väldigt olämpligt och han är väldigt ångerfull över det här. Det som hänt är djupt olyckligt, säger hon till dagensmedia.se.

Varför vill Thomas Böhlmark inte svara på frågor om sitt twittrande?

– Han har bett om ursäkt under helgen och dessutom sagt att han inte menade något illa även om det blev väldigt olyckligt. Det är hans kommentar till det hela.

Det hade varit intressant att höra hur han resonerar, som ansvarig för sociala medier borde han rimligtvis förstått att det här uttalandet skulle få en stor spridning.

– Jag vill poängtera att han inte har det ansvaret längre. Han bröt själv mot de riktlinjer vi har och därför stängdes han av.

Är avstängningen permanent?

– Han har ju sedan tidigare en tjänst som politisk sekreterare och han har tillsammans med andra varit ansvarig för att föra ut Moderaternas uppfattningar i de sociala medierna. Han kommer även i fortsättningen att ha sin tjänst som politisk sekreterare men avstängningen i de sociala medierna är permanent.

Har ni någon ersättare på plats?

– Kommunikationen i de sociala medierna sköts tillfälligt av andra politiska tjänstemän tills vi har någon form av permanent lösning på plats.

Vilka konsekvenser får det här för hur ni använder er av sociala medier?

– Sociala medier är ett väldigt viktigt forum för oss att verka i och det kommer vi fortsätta med. Men Thomas Böhlmark är avstängd från sitt ansvar. Nu handlar det om att ha en dialog och titta över hur vi arbetar med sociala medier och hur man ska uppföra sig på nätet.

Så konsekvensen blir att ni ser över er policy på Twitter?

– Ja precis.

Vilka lärdomar drar ni av det som hände i helgen?

– Att det var ytterst beklagligt och djupt olyckligt.

Thomas Böhlmark har bland annat fått stöd av den främlingsfientliga sajten Avpixlat och av Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev