Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Mobilens värsta fiende – den feta tummen

Publicerad: 25 September 2016, 06:00
Uppdaterad: 25 September 2016, 15:46

6 av 10 klick på mobilannonser kan vara av misstag.


Experternas råd till annonsörerna är entydigt – betala inte för klick.

– Det är ett gammalt mätsystem, säger Sanna Söderström, ansvarig för digitala kampanjer på mediebyrån IUM.

Du sitter på tunnelbanan och scrollar tillsammans med resten av vagnen. Likt morgontrötta zombies surfar ni er morgonrunda i mobilen. Många av er kommer sannolikt att svära tyst när er scrolltumme av misstag råkar komma åt en annons och slunga er rakt ur den inövade surf­rutinen, in till en sajt som vill sälja något.

I USA kallas fenomenet ”fat thumbs”, vilket beskrivs som en marknadsförarnas mardröm i den mobila marknadsföringsvärlden. Mediebyråjätten OMG kom i en studie 2015, genomförd i Sydost­asien, fram till att 48 procent av respondenterna hade klickat på en mobilannons av misstag under den senaste månaden.

En färsk studie från Chicagobaserade Retale, en platsbaserad mobilhandelsplattform, gör gällande att problemet är än större.

”60 procent av respondenterna sade att när de klickar på en bannerannons i en smartphone eller surfplatta, är det ’vanligtvis av misstag’ på grund av enhetens ringa storlek, att fingrarna slinter, eller en kombination av de båda”, uppger Retale i studien, som bygger på svar från 500 vuxna mobilanvändare i USA.

För de annonsörerna kan fenomenet innebära att de betalar för värdelösa annons­klick.

– Vi har inga konkreta siffror, men jag tror att det handlar om jättemånga ”felklick”, säger Sanna Söderström, som ansvarar för digitala kampanjer på medie­byrån IUM.

Hon pekar på att IAB:s standardformat för topp­banners i mobilen ligger på 320*320 pixlar, vilket täcker en stor del av skärmen på många mobiltelefoner.

– Det är ofta den man vill ”skuffa undan” för att komma ned till själva innehållet, säger hon.

Inom den snabbväxande annonseringen som bygger på retargeting, annonserbjudanden baserade på surf- och sökhistorik, vill annonsörerna ofta åt just klicken – och i förlängningen konvertering till faktiska köp.

Men enligt Sanna Söderström har de flesta annon­sörer övergett modellen att betala för klick.

– Därför skulle jag säga att det är ovanligt att annonsörer i dag betalar för felklick, säger Sanna Söderström.

Bounce-raten, andelen besökare på landningssidan som direkt överger den, kan ge en indikation på felklicken. På branschorganisationen Sveriges Annonsörer gör digitalrådgivarna Malin Johansson och Rufus Lidman löpande genomlysningar av medlemmarnas digitala investeringar. Målet: att säkerställa att de köpta digitala kanalerna levererar som de ska. Mali­n Johansson ger det grundläggande rådet att inte betala för klick.

– Det är svårt att veta hur många som klickar medvetet och inte. För dem som vill driva konvertering är det bättre att betala för CPA (cost per action) eller CPO (cost per order), säger hon.

Rufus Lidman uppger att bounce-raten är ”mycket högre” på mobila annonsklick jämfört med desktop, vilket stödjer tesen om många felklick. Dock är klickfrekvensen i mobilen också generellt sett högre än annanstans.

– Den stora grejen är valutan. Vill vi ha kvalitetstrafik ska vi inte betala för cost per click utan för cost per quality click, säger Rufus Lidman.

Den som väljer den modellen betalar för klicken rensat för de besökare som genast lämnar landningssidan.

När IRM för första gången bröt ut siffror på investeringarna i mobil display­reklam låg annons­köpen på 558 miljoner kronor för de tre första kvartalen 2015. Tillväxten i reklaminvesteringarna ligger dock långt från tillväxtsiffrorna för de stora mediernas mobil­- sajter.

”Det är ofta den man vill ’skuffa undan’ för att komma ned till själva innehållet.”

”Den stora grejen är valutan. Vill vi ha kvalitetstrafik ska vi inte betala för cost per click utan för cost per quality click.”

Så mycket omsätter mobilreklamen 2016

IRM:s prognos för investeringarna i mobilannonsering 2016 är 3,5 miljarder kronor.

Av det står mobil displayannonsering för omkring en fjärdedel.

Källa: Institutet för reklam- och mediestudier (IRM).

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.