Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

"Mobilen snart förbi datorsurfandet"

Publicerad: 24 Juni 2010, 11:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:46

Inom kort är mobiltelefonen det vanligaste sättet att använda internet, förutspår IUM. Men det innebär inte att det traditionella surfandet minskar.


Ämnen i artikeln:

Initiative UniversalIUM

Mediebyrån Initiative Universal Media har undersökt mobilvanorna hos 8 000 smartphoneanvändare i Sverige, Storbritannien, USA, Italien, Kina, Sydkorea, Australien och Indien.

En tredjedel av deltagarna väljer mobilen framför datorn om de måste välja ett sätt att ta sig ut på internet.

En förvånande hög siffra, tycker Sue Moseley, chef över Initiatives Research &  Futures-avdelning. I Indien föredrar hälften att surfa i mobilen istället för datorn.

”Det visar verkligen att mobiltelefonen håller på att bli den populäraste teknologin”, säger hon om undersökningen.

Enligt rapporten surfar över två tredjedelar av smartphoneägarna på internet varje dag med sina mobiltelefoner, och nästan 80 procent i USA där användandet är som störst. I Sverige använder 63 procent av smartphoneägarna internet i telefonen varje dag, hälften surfar flera gånger per dag.

Mobilmarknaden tillväxt betyder inte att surfandet från vanliga datorer minskar. Majoriteten av smartphoneanvändarna har inte dragit ner på sin vanliga internetanvändning, utan har istället utökat sin totala tid på nätet. Många surfar på internet i mobilen samtidigt som de använder andra medier, som tv, radio och tidningar. Undersökningen visar att mobiltelefonen numera används oftare i hemmet än utanför, en stor förändring från mobiltelefonernas tidiga dagar.

”Mobiltelefonerna har fått medielandskapet att växa, och ger marknadsförare en unik möjlighet att använda mobilen för att förstärka sina befintliga medieaktiviteter och engagera målgruppen när som helst på dagen”, säger Sue Moseley.

För annonsörer är mobila applikationer det främsta sättet att nå användarna. 80 procent av smartphoneägarna har laddat ner applikationer till sin telefon och majoriteten av dem skulle hellre ladda ner en reklamfinansierad gratisappar, före en betalapp, enligt IUM:s undersökning.

Den genomsnittlige användaren har laddat ner  13 appar och har nu tolv appar i telefonen, varav åtta används regelbundet. Den svenska genomsnittliga smartphoneanvändaren har laddat ner 17 appar men använder bara nio.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Initiative UniversalIUM

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.