Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Mittmedia lanserar "Kattpodden"

Publicerad: 14 December 2015, 08:15
Uppdaterad: 14 December 2015, 08:49

Max Valentin är själv kattägare.

Mittmedias nya podd för kattälskare ställer sig frågan vad vår fascination för katten bottnar i.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Mittmedia lanserar nu ”Kattpodden” med Max Valentin, entreprenör och innovatör, en podd som ska behandla alltifrån fenomenet med kattvideos till praktiska råd om vad som avgör om katten trivs med dig eller inte.

– Det hela började när jag själv skaffade katt, och insåg att nätet fullkomligt svämmar över av filmer och videos på gulliga katter. Men jag saknade en källa som samlade den större bilden kring fenomenet och ställde frågan vad vår fascination för katter bottnar i. Till slut kände jag att jag nog får ta tag i det själv, säger Max Valentin till Dagens Media.

Podden ska komma ut varannan vecka, och beskrivs som kattälskarens motsvarighet till ”Stil” i P1.

– Jag skulle vilja säja att katter är ett rent outtömligt ämne. I Kattpodden kommer vi diskutera katter som symbol och katter i populärkultur, och i varje avsnitt ska man som kattägare även få med sig något praktiskt att göra hemma med sin katt. Det ska kännas matnyttigt.

Så vad är svaret på frågan om vår fascination för katter?

– Jag tror att det handlar om två saker. Dels det rent praktiska att väldigt många människor har katt, vilket gör det lätt att skapa kattmedia hemma när katterna uppför sig på roliga sätt. Det hade liksom inte varit lika lätt att göra roliga getvideos. Men det finns även någonting djupare i det, eftersom katten har en väldigt stor symbolladdning i många kulturer. När katten sitter bak på häxans kvast när det är dags att åka till Blåkulla, då är den en symbol för djävulen. Katter väcker känslor, och är även det enda domesticerade djuret som inte är ett flockdjur, vilket gör att den uppträder annorlunda än andra.

Det första avsnittet av Kattpodden heter ”Katten som kom in från kylan” och handlar om en avgörande händelse 1947 som la en av hörnstenarna för hela kattvideofenomenet.

– Jag är väldigt fascinerad av innovationer och hur de påverkar vårt samhälle. När Edward Lowe uppfann kattsanden 1947, gav han förutsättningarna för innekatten som inte hade funnits innan dess, så utan honom hade vi antagligen inte haft kattvideos på samma sätt, säger Max Valentin.

Kattpodden går att lyssna på via Mittmedias sajt eller att ladda ned via Itunes .

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.