tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Misstänkt gruppvåldtäkt sändes live på Facebook

Publicerad: 23 januari 2017, 07:52
Uppdaterad: 23 januari 2017, 08:01

"Om en våldtäkt filmas och distribueras på nätet innebär det ytterligare ett brott – i det här fallet skulle det röra sig om misstänkt sexualbrott via internet", skriver SVT Nyheter Uppsala. Bild: Pixabay

De tre anhållna männen som misstänkts våldtagit ha en kvinna, sände live på Facebook två gånger. "Jag tycker mig se en ökning av just den här typen av inspelningar", säger advokaten Elisabeth Massi Fritz till SVT Nyheter Uppsala.

Ämnen i artikeln:

FacebookSVT

AT


Polisen fick 08.42 på söndagsmorgonen tips om att en gruppvåldtäkt ägde rum i en lägenhet i Uppsala. Övergreppet sändes live på Facebook, varpå flera tittare slog larm till polisen. Det skriver bland annat SvD.

Under gårdagseftermiddagen meddelade polisen att tre unga män har anhållits, skäligen misstänkta för grov våldtäkt, vilket är den lägre misstankegraden.

Ärendet har överlämnats till Åklagarmyndigheten.

– Vi har ingen information att lämna, det är så tidigt i utredningen och det råder förundersökningssekretess, säger Helena Ekstrand, biträdande informationsdirektör vid Åklagarmyndigheten, till SvD.

TT har även tagit del av en skärmdump som cirkulerat och som utger sig för att vara en ögonblicksbild från när våldtäkten ägt rum. Bilden visar hur polis stänger av den pågående inspelningen.

Enligt vittnesuppgifter till SVT Nyheter Uppsala kan de misstänkta gärningsmännen ha livesänt två gånger på Facebook, i en sluten grupp med drygt 60.000 medlemmar.

I den första sändningen ska en av de misstänka gärningsmännen ha setts våldta en kvinna på en säng, och i den andra ska kvinnan ha tvingats att förneka att hon blivit våldtagen.

Om en våldtäkt filmas och distribueras på nätet innebär det ytterligare ett brott – i det här fallet skulle det röra sig om misstänkt sexualbrott via internet, skriver SVT Nyheter Uppsala.

– Har dessutom filmen setts av många människor och fått en stor spridning är det ytterligare en kränkning av offret. Vi ser ofta den här typen av bevis i dag, brott som spelas in men även livesändningar. Jag tycker mig se en ökning av just den här typen av inspelningar, säger advokaten Elisabeth Massi Fritz till sajten.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev