Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Ministern om Facebook: "Många ser att det har gått över gränsen"

Publicerad: 2 December 2016, 08:36
Uppdaterad: 2 December 2016, 14:02

"Det är odiskutabelt så att Facebook har ett stort ansvar för sin produkt och sin plattform. Det har ett ansvar för allt det fantastiska som finns, men också för det hat och de lögner som sprids där", säger Alice Bah Khunke. Bild: Flickr

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke menar att det kan bli aktuellt att ta fram tvingande åtgärder om inte Facebook tar ansvar för innehållet på plattformen.


Ämnen i artikeln:

FacebookAlice Bah KuhnkeAftonbladet

I veckan uppmärksammades Jonas Gardells öppna brev till Facebook, där han bland annat ställde frågan om vem som ska ta ansvar för innehållet som publiceras på plattformen om inte Facebook själva, och hur det påverkar samhällsbygget när falska nyheter plötsligt kan nå miljontals läsare.

En av dem som reagerat på brevet är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

– Det är odiskutabelt att Facebook har ett stort ansvar för sin produkt och sin plattform. Det har ett ansvar för allt det fantastiska som finns, men också för det hat och de lögner som sprids där, säger hon till Expressen.

I sitt brev efterlyser Jonas Gardell en ansvarig utgivare hos Facebook, någon som kan ställas till svars för det som publiceras.

Alice Bah Kuhnke menar att hon ska bjuda in Facebook i Sverige för att prata om hur man kan arbeta framöver, och att hon är övertygad om att Facebook inte vill vara en arena för hot, hat och falska nyheter.

– Det är många som ser att det har gått över gränsen, men vi vill ju alla att förändringsarbetet ska ske frivilligt. Om det inte lyckas är vi många regeringar och ministrar i Norden som är beredda att ta nästa steg, fortsätter hon till Expressen.

Det ministern menar med "nästa steg", är att ta fram tvingande åtgärder.

Men då gör vi också ingrepp i friheter och möjligheter som vi har vant oss vid. Det är ingen väg vi vill gå, det vill jag verkligen understryka. Men vi kan inte heller stå handfallna inför hatet.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.