Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Miljontals amerikaner har nåtts av ryska Facebook-inlägg

Publicerad: 31 oktober 2017, 07:46
Uppdaterad: 31 oktober 2017, 07:53

126 miljoner amerikanska Facebook-användare kan ha nåtts av innehåll från ryska aktörer under de senaste två åren.


Ämnen i artikeln:

FacebookGoogle

I dag tisdag är chefer från Facebook kallad till offentligt förhör i kongressen angående utredningen om på vilket sätt Ryssland använt digitala verktyg till att påverka valet.

Enligt Washington Post planerar Facebooks generalråd, Colin Stretch, att uppge att runt 80.000 inlägg producerades av ryska aktörer baserade i Sankt Petersburg före och efter det amerikanska valet 2016. 

Eftersom inläggen både gillats, delats och kommenterats räknar Facebook med att så många som 126 miljoner amerikaner kan ha sett inläggen.

Innehållet skapades främst för att efterlikna amerikanska åsikter kring politik och sociala frågor så som invandring, afroamerikansk aktivism och det stigande antalet muslimer i landet. Allt för att påverka människors åsikter i en viss riktning.

Även Google och Twitter är kallade till förhör i kongressen. Google meddelade för första gången under måndagen att de funnit bevis för att ryska aktörer ska ha försökt att påverkat valutgången. I ett blogginlägg skriver Google att man hittat 1108 videoklipp med 43 timmars innehåll realterat till Ryssland på Youtube.

Även Twitter planerar, enligt Washington Post, att meddela att de identifierat 2752 konton kontrollerade av ryska aktörer och att över 36 000 botar twittrar över 1,4 miljoner gånger under valet. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookGoogle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.