Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Medieutredningen kommer med delbetänkande

Publicerad: 5 November 2015, 13:10
Uppdaterad: 11 December 2015, 10:23

I Medieutredningens analys av medielandskapet dras slutsatsen att det svåra ekonomiska läget för de kommersiella medierna redan drabbat demokratin.


Utredaren Anette Novak har i dag lämnat över Medieutredningens delbetänkande "Medieborgarna och medierna, En digital värld av rättigheter, skyldigheter – möjligheter och ansvar", till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Ett slutbetänkande med marknadsanalyser och förslag till nya mediepolitiska verktyg kommer att lämnas i april 2016.

– Vi har under den första fasen av utredningsarbetet fokuserat på medborgarnas behov och kartlagt tillgången till och användningen av kvalitativ journalistik i det nya, framväxande medielandskapet. En slutsats är att det svåra ekonomiska läget för de kommersiella medierna redan drabbat demokratin, säger Anette Novak i ett pressmeddelande.

I delbetänkandet konstateras bland annat att medborgarna på kort tid förändrat sina nyhetsvanor, tydligast i de yngre ålderskategorierna. Läsningen av papperstidningar har sjunkit avsevärt mer än användningen av etermediernas traditionella nyhetssändningar. Samtidigt är dagspressen klart störst när det gäller nyheter via digitala plattformar. Vi använder också delvis olika innehåll i de olika plattformarna.

Man pekar även på att svenska tidningsföretag är hårt pressade och menar att ett antal papperstidningar kommer att sänka utgivningstakten medan andra kommer att försvinna inom fem till tio år.

Samtidigt konstaterar man att de nya mediepolitiska verktygen behöver utformas på ett annat sätt än det stöd till dagspressen som funnits i drygt 40 år. Ett nytt stöd behöver utgå från kvalitativt innehåll och inte distributionsform. Det nya stödet ska i den meningen vara plattformsoberoende.

Läs hela delbetänkandet från Medieutredningen.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.