lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Medieköpare skeptiska till klippsajter

Publicerad: 28 oktober 2014, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:22

Klippsajterna har på kort tid lyckats locka till sig stora besöksskaror – framför allt i den unga målgruppen som är svår för annonsörer att komma åt. Trots det finns det frågetecken kring hur intressant trafiken är för annonsörer.


Problemet är, enligt honom, att sajterna i dag inte redovisar hur besökarna beter sig på sajten. Annonsörerna vet hur många besökarna är, men inte hur länge de stannar på sajten eller vilken typ av innehåll som tilltalar vilken målgrupp.

Eftersom den absolut största delen av trafiken kommer från sociala medier – framför allt Facebook – är en farhåga att besökarna bara ser ett klipp och sedan lämnar sajten igen utan att hinna exponeras för annonser.

– Om sajterna kan bevisa att de når unga konsumenter, och att dessa ser annonserna, så skulle det vara en väldigt intressant miljö för många annonsörer. Speciellt för dem som vill nå många snabbt, säger Johnny Lindqvist.

Jimmy Rodhelind, digitalchef på Mediacom, håller med.

– Sajterna behöver ge tidsangivelser om hur länge besökarna stannar och om hur lojala de är, säger han.

Ett annat frågetecken är att annonserna riskerar att hamna i en för dem olämplig miljö. De flesta sajter blandar högt och lågt, och många av de virala klippen är i sig reklamfilmer från andra aktörer.

– En del annonsörer är väldigt känsliga för vilket innehåll de blandas med, och på klippsajterna är det svårt att behålla kontrollen, säger Johnny Lindqvist.

Varken han eller Jimmy Rodhelind ser dock banner­annonsen som den mest intressanta möjligheten för annonsörerna.

Istället bör ambitionen vara att bli en del av innehållet på sajten.

– Nyckeln är content. Vi vill se integrerade samarbeten där vi och sajterna delar med sig av sin kunskap om vad som driver trafik, säger Jimmy Rodhelind.

De största klippsajterna Omtalat eller Lajkat säljer än så länge inte några annonser eftersom Expressen och Aftonbladet fortfarande betraktar sajterna som experimentverksamhet.

Expressen har dock flaggat för annonslösningar framöver.

– Målet är att tjäna pengar på bannerannonsering och native advertising, säger Dan Ekström, ansvarig för sociala medier på Expressen.

NTM-koncernen kommer att börja sälja annonser på sin sajt Finkammat, medan exempelvis Newsner och Hyllat redan har börjat.

– Vi söker brett efter annonsörer, men kanske framför allt varumärken som delar Newsners värderingar för att göra större gemensamma redaktionella projekt och annonslösningar, säger Johan Rikner, vd på Nyheter365 som äger Newsner.

Amerikanska Buzzfeed, som de svenska sajterna har hämtat inspiration från, jobbar framför allt med sponsrat innehåll.

Tanken är att tillsammans med annonsören skapa innehåll som ska ge konsumenterna ett mervärde, sa Will Hayward, europeisk annonschef på Buzzfeed, när han nyligen besökte Stockholm.

– Det handlar inte om att göra publiken förvirrad utan om att matcha vad de väntar sig från vår plattform. Annonsörerna måste förtjäna sin plats hos oss genom att skapa innehåll som är värdefullt och relevant för publiken.

– Tidigare sa man att man kan veta vilken typ av person en människa är beroende på vilken tidning han eller hon läser, men det stämmer inte. En person kan både läsa djuplodande politiska analyser och besöka sajter med listor på roliga katter. Det är det som gör oss mänskliga, säger han.

Här är de nya viralsajterna

Under 2014 har en rad virala sajter lanserats i Sverige. Här är några av dem.

Omtalat.nu

Ägs av: Expressen.

Unika webbläsare v 42: 432 272 (desktop), 823 340 (mobil).

Fans på Facebook (24 oktober): 60 905.

Lajkat.se

Ägs av: Aftonbladet.

Unika webbläsare v 42: 375 282 (desktop), 723 147 (mobil).

Fans på Facebook (24 oktober): 49 219.

Newsner.se

Ägs av: Nyheter365.

Unika webbläsare v 42: 1 334 304 (enligt SIS-index).

Fans på Facebook (24 oktober): 106 915.

Hyllat.se

Ägs av: Daniel West.

Unika webbläsare: Mäts inte i Kia-index eller SIS-index.

Fans på Facebook (24 oktober): 32 586.

Finkammat.se

Ägs av: Norrköpings Tidningars Media AB (NTM).

Unika webbläsare: Mäts inte i Kia-index eller SIS-index.

Fans på Facebook (24 oktober): 6 153.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev