Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Medie-explosion för Sverigedemokraterna

Publicerad: 3 december 2014, 09:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:20

Har fått dubbelt så mycket utrymme som Socialdemokraterna det senaste dygnet.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har lyckats dominera den mediala debatten på ett sätt som inget annat parti har lyckats med under en budgetförhandling.

Det konstaterar medieanalysföretaget Retriever som på Dagens Medias uppdrag har gjort en genomgång av publicerade nyhetsartiklar det senaste dygnet.

Totalt har det skrivits 2 232 artiklar om Sverigedemokraterna. Av dessa har partiet förekommit i rubrik eller ingress i 81 procent av artiklarna. I en jämföresle med Socialdemokraterna är det mer än dubbelt så mycket. S har bara förekommit i 1100 artiklar, visar Retrievers analys.

– De här siffrorna är ett bevis på hur Sverigedemokraterna lyckats dominera och styra den politiska debatten i media. Det är ett tydligt exempel på hur väl förtrogna Sverigedemokraterna är med medias spelregler och hur de utnyttjar dessa för att få maximal uppmärksamhet, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever, till Dagens Media.

Dominansen fortsätter på Twitter. Där har över 36 000 inlägg om Sverigedemokraterna skrivits det senate dygnet. De flesta inläggen uttrycker frustration över att SD får ett stort utrymme, men många uppmanar även politikerna till att bryta blockpolitiken.

– Vi kan se ett oerhört starkt engagemang bland de som twittrar om Sverigedemokraterna. Nära en fjärdedel av alla användare skriver inte bara ett, utan många inlägg i frågan. Dessutom är det inte bara Twitter-eliten som engagerar sig utan även den bredare allmänheten som finns på Twitter, säger Ioanna Lokebratt.

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev