fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Mediavision: Prenumerationerna ökar – trots lågkonjunktur

Publicerad: 15 mars 2023, 10:13

Prenumerationer på ljudtjänster ökar mest bland de svenska hushållen – hela 12 procent förra året, jämfört med 2021.

Foto: metamorworks

Prenumerationer och medieabonnemang fortsätter att öka – trots det ekonomiska läget. Mediavision: ”Hushållens utgifter för medier är mer stabila än annonsintäkterna”.

Ämnen i artikeln:

MediavisionPrenumerationerToppnyheter eftermiddag

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


De svenska hemmens utlägg för medier har successivt ökat, och 2022 var inget undantag, trots oro för ekonomin. Hushållens genomsnittliga medieutgifter ökade med 8 procent jämfört med 2021, och uppgår nu till 685 kronor per månad. 

 Ljudtjänster ökade mest – med 12 procent. Text växte med 5 procent och video med 9 procent jämfört 2021. För annonsmarknaden var utvecklingen svag och enligt IRM noterades en minskning med drygt 2 procent under årets sista kvartal, jämfört med samma period 2021.

Textkategorin innefattar digitala/tryckta tidningar, magasin och böcker (abonnemang och styckköp) Ljudkategorin innefattar ljudböcker, musik och podcast (abonnemang och styckköp) Videokategorin består av: Traditionell tv, SVOD, TVOD, bio och DVD/Blu-ray.

Foto: Mediavision

IRM skattar en fortsatt nedgång med 0,7 procent för annonsintäkterna i år. För konsumentutgifterna ser Mediavision idag inga tecken på nedgång. Preliminära siffror visar däremot på fortsatt tillväxt under årets första månader.

Mediavisions slutsats är att konsumentbetalningarna är stabila eller ökande. När konsumenter får svara på frågan kring sina planer för ekonomiskt tuffare tider, är det andra utgifter som tittas över.

- Vi känner igen det här mönstret från tidigare konjunktursvackor. Hushållens utgifter för medier är betydligt mer stabila än annonsintäkterna, kommenterar Marie Nilsson, vd på Mediavision. Hon säger vidare att det därför är extra viktigt i dessa tider att noga följa till exempel kundernas nöjdhet och priskänslighet:

– Att sampaketera olika typer av medietjänster kan också vara ett sätt att stärka relationen till konsumenterna.


LÄS ÄVEN:
Så utvecklas lokalpressens digitala läsaraffär
Storstadspressens digitala kundstock fortsätter att växa – här är siffrorna
Så går kvällstidningarnas digitala läsaraffär
Så mår Storytels och Readlys digitala affärer: ”Ska stärka vår position”
Viaplays mål: 5 miljoner abonnenter i Norden – även TV4 ökar

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev