Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Mattel skrotar AI-driven barnvakt

Publicerad: 6 oktober 2017, 12:52
Uppdaterad: 6 oktober 2017, 13:00

"Aristotle" hade en inbyggd kamera som fungerade som en visuell babymonitor, och kunde även sjunga godnattsånger och berätta sagor för småbarn. Foto: Mattel

Leksaksbolaget Mattels chefsteknolog stoppar lanseringen av "Aristotle".


Ämnen i artikeln:

BBCAI

I januari meddelade leksaksbolaget Mattel att man skulle lansera en ny enhet baserad på artificiell intelligens (AI).

"Aristotle" – som enheten kallas – skulle fungera som en slags AI-driven barnvakt. Aristotle hade en inbyggd kamera som fungerade som en visuell babymonitor, och kunde även sjunga godnattsånger och berätta sagor för småbarn.

Utöver detta skulle enheten även hålla koll på när föräldrar börjar få ont om en viss babyprodukt, och leta efter passande erbjudanden och rabatter. 

Mattel presenterade produkten som "ett stort framsteg för teknologi inom föräldrarskap".

"Aristotle är designad med ett särskilt syfte och uppdrag: att hjälpa föräldrar och använda den mest avancerade AI-drivna teknologin för att göra det lättare för dem att skydda, utveckla och värna om den mest viktiga delen av hemmet – deras barn", löd bolagets beskrivning.

I går torsdag gick Mattel dock ut med att man bestämt sig för att stoppa lanseringen. Det skriver BBC.

Sven Gerjets, som i juli ersatte bolagets tidigare chefsteknolog, ska ha granskat Aristotle och bestämt sig för att den inte ska släppas.

Enligt Mattel själva handlar beslutet om att man just nu "jobbar för att leverera bästa möjliga uppkopplade upplevelse till våra kunder".

BBC skriver att bolaget dock har varit under press om att stoppa produkten. Det är framför allt den amerikanska organisationen Campaign for a Commercial-Free Childhood som har satts sig emot den.

"Aristotle är inte någon nanny. Den är en inkräktare", har organisationen sagt, som menar att barns sovrum ska vara fria från kommersiella krafter.

Men även amerikanska politiker har bekymrat sig över den data som enheten insamlar, och har krävt bolaget på mer information om hur datan kommer att lagras och delas.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BBCAI

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.