Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Mats Dagerlind för "hård" för SD-kuriren – snuvades på anställning

Publicerad: 4 Februari 2015, 15:00
Uppdaterad: 2 Mars 2016, 10:09

Avpixlats chefredaktör Mats Dagerlind kräver 80 000 kronor av Sverigedemokraterna. Här är mejlet som avslöjar den infekterade konflikten.


Som Dagens Media berättade tidigare i dag befinner sig den "Sverigevänliga" rörelsen i konflikt.

Mats Dagerlind, som sedan 2014 är ansvarig utgivare för Avpixlat, har lämnat in ett betalningsföreläggande hos kronofogden på 80 000 kronor som han kräver av Sverigedemokraternas tidning SD-kuriren.

Enligt Mats Dagerlind har han inte fått betalt för bland annat ett antal krönikor han skrivit för tidningen.

Men konflikten går djupare än så. Enligt Mats Dagerlind handlar det om att han blev utlovad en anställning på SD-kuriren i samband med en planerad storsatsning på tidningen.

Någon anställning blev det dock inte. Istället ersattes den dåvarande chefredaktören Tommy Hansson av Paula Bieler, som även sitter i riksdagen.

" Paula Bieler tillhör den mjuka liberala falangen inom partiet och hon ville därför handplocka personer som har samma mjuka liberala framtoning för att skapa en publikation som präglas av den linjen", skriver Mats Dagerlind i ett mejl till Dagens Media.

Mats Dagerlind uppger att hans kopplingar till Avpixlat gjorde honom till persona non grata i SD-kuriren.

" Det enda skälet till att jag inte skulle få vara med längre var att jag på grund av min association till Avpixlat inte hade den allmänt mjuka profil som Paula Bieler ansåg önskvärt".

Mats Dagerlind var även intresserad av en anställning på SD:s nya tidning Samtiden. Inte heller där var han välkommen.

" Det handlar om att SD anser att mitt och Avpixlats varumärke skulle vara belastande. Jag ifrågasätter starkt att såväl Avpixlats som mitt varumärke skulle ha mer skit i bagaget än vad SD och ansvariga personer bakom Samtiden har".

Mats Dagerlind riktar ytterligare en känga mot partiet som rör Expressens avslöjande av näthatarna i Avpixlats kommentatorsfält.

" Det visade sig vara aktiva i SD som gjort rejäla verbala övertramp. Även om våra ideellt arbetande moderatorer inte lyckats hitta och radera alla olämpliga kommentarer så är det självfallet i första hand en fråga för partiet och dess inre värdegrundarbete och nolltolerans att se till att partiaktiva inte uttrycker sig på det sättet och/eller att personer med rent rasistiska åsikter inte finns i partileden".

Även Erik Almqvist, som var den som initierade arbetet med Samtiden, får kritik.

" I motsats till Erik Almqvist så har inte jag eller någon annan knuten till Avpixlat figurerat på film i överförfriskat tillstånd sägande 'skit i den där lilla horan'. Det gör mig förbannad när personer inom SD sätter sig på höga hästar och gör gällande att deras varumärke skulle vara finare och mindre belastat än Avpixlats och mitt".

Mats Dagerlind kräver nu att SD-kuriren betalar.

" När jag ser att man för antagligen rätt dyra pengar rekryterar en före detta M-pressekreterare och ledarskribent på Barometern men inte kan betala vad man är skyldig mig, då blir jag ännu mer förbannad. Nyss kastade man ut 200 000 kronor på att köpa en domänadress på Tradera. Det är då ynkligt att man inte kan göra rätt för sig gentemot mig".

Avpixlat startades 2011 som en ersättare till bloggen Politiskt Inkorrekt. Sajten, som bland annat kallats för högerextrem och rasistisk, har beskyllts för att ha nära kopplingar till Sverigedemokraterna.

I en intervju med Sydsvenskan 2011 sa SD:s partiledare Jimmie Åkesson bland annat att Avpixlat tillhör den "sunda" delen av partiets nätrörelse.

Samtidigt har sajten publicerat flera mycket hårt kritiserade inlägg. Ett exempel är när Avpixlat publicerade ett inlägg med rubriken "SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia och rap på Rinkebysvenska".

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.