Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Massavhopp från Bulletin – chefredaktören lämnar: ”Situationen är ohållbar”

Publicerad: 22 mars 2021, 10:46

Efter de senaste veckornas turbulens väljer nu chefredaktören Ivar Arpi och fem Bulletin-kollegor att lämna sajten.

Chefredaktören Ivar Arpi och Bulletin-medarbetarna Alice Teodorescu, Fredrik Ekelund/Marisol M, Susanna Birgersson, Nina Lekander och Michael Economou lämnar tidningen. ”Situationen är ohållbar”, skriver de i ett gemensamt avskedsbrev. Krisexperten Hampus Knutsson tycker att avhoppet är väntat.


Ämnen i artikeln:

BulletinIvar ArpiTino Sanandaji

Dagens Media har återkommande den senaste tiden rapporterat om interna splittringar på Bulletin. Dels mellan ägare och redaktionsledning, dels inom redaktionen. Efter de senaste veckornas turbulens på Bulletin väljer nu chefredaktören Ivar Arpi och Bulletin-medarbetarna Alice Teodorescu, Fredrik Ekelund/Marisol M, Susanna Birgersson, Nina Lekander och Michael Economou att lämna tidningen.

I ett gemensamt avskedsbrev som Ivar Arpi har publicerat på Facebook skriver de bland annat att majoritetsägarna Pontus Tholin, Tino Sanandaji och Atta Tarki lockat dem ”med falska löften om vilken tidning de ville skapa” men att det skulle visa sig att de inte har respekterat det ansvariga utgivarskapet, den redaktionella integriteten, eller sina egna medarbetare vilket har gett journalisterna ”usla” förutsättningar och lett till att medarbetare säger upp sig samt att planerade projekt pausas. Och situationen har, enligt avhopparna, blivit ”ohållbar”.

”Humankapitalet fanns på plats, men om man behandlar människor som 'inköpta' förbrukningsvaror hör man inte hemma inom publicistiken. Eller i ledningen av någon organisation överhuvudtagen”, skriver Ivar Arpi, Alice Teodorescu, Fredrik Ekelund/Marisol M, Susanna Birgersson, Nina Lekander och Michael Economou.

Vidare uppger avhopparna att de internt har försökt förändra Bulletin ”till en tidning där svenska publicistiska normer respekteras och med hopp om en professionell ledning av organisationen”. Ett arbete som dock inte ska ha gett något resultat.

 

Krisexperten tycker att avhoppet är väntat: ”Snarare överraskande att de stannat så länge”

Hampus Knutsson, chef över kristeamet på pr-byrån Prime, tycker att avhoppet är väntat.

Hampus Knutsson, i dag chef över kristeamet på pr-byrån Prime och tidigare kommunikationschef på Stampen, har följt utvecklingen på Bulletin och tidigare kallat det som sker för farsartat.

– Det har varit totalt farsartat inför öppen ridå med extremt höga brösttoner. De flesta berörda kan nog hålla sig för skratt, medan övriga branschen förundrat tittar på det rasande korthuset. Mediers valuta är trovärdighet och genom den här konflikten så sågar de inblandade med kirurgisk precision av den gren som de sitter på, sade han i en tidigare intervju med Dagens Media.

Han är därför inte överraskad över dagens redaktionella massavhopp.

– Det var väntat att centrala medarbetare från redaktionen skulle hoppa av och jag har förståelse för deras beslut. Det är snarare överraskande att de stannat så länge givet sakernas tillstånd. 

Han tror att skribenternas tålmodighet har berott på att de har hoppats på en annan lösning, utan nuvarande ägarkonstellation.

– Maktkampen blev till ett chicken race där respektive part ville att andra sidan skulle hoppa av. Nu när skribenterna har hoppat så lämnar de ett sjunkande skepp bortom all räddning bakom sig, det är min bedömning. Det finns inget grundläggande förtroende för tidningen och då finns inget att starta om.

Men ännu har vi inte läst det sista om Bulletin, tror Hampus Knutsson.

– Nu börjar nästa kapitel, bråket om vad som hände och vems felet var är inte slut, det finns ett antal kandidater från olika sidor att skriva böcker på temat.

 

Dagens Media har sökt Ivar Arpi, Tino Sanandaji och Pontus Tholin utan resultat.

Mer om turerna på Bulletin

Tino Sanandaji svarar på anklagelserna: ”Ingen ägarstyrning av innehåll”
Vittnesmålet om bråken på Bulletin: ”Jag vaknade med en klump i magen varje dag” 

Utgivarna stöttar Bulletins redaktion 

Bulletins delägare rasar mot redaktionen 

Storbråk på Bulletin efter uppgifter om påtryckningar från ägarna 

Bulletin rasar mot SVT:s sågning – men SVT står fast 

Plagiat på Bulletin 

Ivar Arpi: ”Bulletin är ingen högersajt” 

Martin Schori: ”Hur reagerar Bulletins läsare när den aktivistiska tonen på nyhetssidan uteblir? 

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev