Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Mark Zuckerbergs vittnesmål: "Jag är ledsen"

Publicerad: 10 april 2018, 06:03
Uppdaterad: 10 april 2018, 06:07

Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Foto: Flickr.

Kongressen har släppt Mark Zuckerbergs vittnesmål. I det erkänner vd:n att han misslyckats med att hantera att plattformen används till att göra skada.


Ämnen i artikeln:

FacebookMark Zuckerberg

Under onsdagen ska Facebooks vd Mark Zuckerberg vittna i den amerikanska kongressen med anledningen av Cambridge Analytica-skandalen som samlat in data från 87 miljoner Facebook-användare, skriver CNBC

Redan nu har kongressen släppt Mark Zuckerbergs vittnesmål för allmänheten att ta del av. I sitt vittnesmål ger han exempel på några av de bra saker som Facebook faktiskt gör, att plattformen för människor närmare varandra och får oss att enas under rörelser som #Metoo eller March for our lives. Samtidigt har Facebook inte gjort tillräckligt för att stoppa missbruk av plattformens verktyg konstaterar Mark Zuckerberg.

"Det är tydligt att vi inte gjorde tillräckligt för att förhindra att dessa verktyg också används för att göra skada. Det gäller falska nyheter, utländsk inblandning i val, och hattal, samt utvecklare och dataintegritet. Vi tog inte en tillräckligt bred bild av vårt ansvar, och det var ett stort misstag. Det var mitt misstag, och jag är ledsen. Jag startade Facebook, jag leder det, och jag är ansvarig för vad som händer här".

Han fortsätter med att konstatera att Facebook måste se till att människor inte kommer till skada på plattformen, att dessinformation inte sprids och att användarnas data skyddas.

När det kommer till Cambridge Analytica-skandalen så erkänner Mark Zuckerberg återigen att man, öven om man agerade för fyra år sedan, så var det inte tillräckligt. Facebook har gjort misstag i det fallet.

Mark Zuckerberg erkänner även att de skulle ha upptäckt Rysslands inblandning i det amerikanska valet 2016 tidigare än vad de gjorde.

Vidare presenterar han en rad åtgärder som Facebook gör för att hantera att liknande skandaler som Cambridge Analytica eller valpåverkan som i det amerikanska valet händer igen.

Läs hela vittnesmålet här.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookMark Zuckerberg

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev