Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

"Mångfaldsparaden" trendar i sociala medier

Publicerad: 6 juli 2018, 13:16
Uppdaterad: 6 juli 2018, 13:21

NMR och Mångfaldsparaden i Almedalen. Foto: Linnéa Kihlström

ALMEDALEN 2018. RFSL:s mångfaldsparad och Kris är heta Almedalsämnen i sociala medier.


Under torsdagen pratades det mycket i sociala medier om nazister och Nordiska motståndsrörelsens (NMR) närvaro i Almedalen.

NMR skapade bland annat rubriker då man attackerade en kvinna i Sverige-Israelsvänners tält och störde mångfaldsparaden, en manifestation för medmänsklighet och demokrati som arrangeras av RFLS Gotland.

Tusentals på plats i Almedalen slöt upp för att gå i paraden och stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati. I paraden gick bland andra Liberalernas Jan Björklund, Miljöpartiets Gustav Fridolin, Feministiskt initiativs Gudrun Schyman och Moderaternas Tobias Billström. Och trots att uppmärksamheten kring NMR var stor på sociala medier trendade hashtaggen #mångfaldsparaden, enligt en analys framtagen av omvärldsbevakningsföretaget Meltwater.

Analysen visar även att inläggen på Twitter snarare fokuserade på det positiva med paraden, än på det faktum att NMR var på plats för sprida hat.

Kris mest omtalade organisationen

"Kris - Kriminellas revansch i samhället" är den organisation som det enligt analysen pratas mest om i Almedalen just nu.

Detta bland annat tack vare att Kris under veckans gång flera gånger ställt upp och försvarat personer som hotats av NMR:s närvaro. När NMR till exempel försökte störa Centerledaren Annie Lööfs partiledartal under onsdagen ställde sig medlemmar från Kris som en mur runt gruppen.

NMR:s närvaro i Almedalen har föga förvånande varit omtvistad. När den nazistiska organisationen först ansökte om att få ha tält i Almedalsparken fick de avslag, men beviljades senare att få hålla en timmes långa torgmöten vid tre tillfällen, torsdag till lördag, på en särskild plats.

I veckan stod det klart att NMR fått utökat tillstånd och även beviljats att ha ett bokbord i Visby. Detta ledde till att RFSL Ungdom ställde in sin närvaro i Almedalen, eftersom platsen ligger nära den lokal där RFSL hyr in sig.

Källa: Meltwater

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev