Digitalt
Män i kraftig majoritet i nyhetsflödet
Publicerad: 23 november 2015, 11:38
Andra länder kommer ikapp Sverige vad gäller representation av kvinnor i medierna, visar ny rapport.
Män är fortfarande i kraftig majoritet i nyhetsflödet, såväl globalt som i Sverige. Det visar den nationella rapporten "Räkna med kvinnor" som släpps idag.
Rapporten förmedlar resultatet av den femte globala nyhets-studien Global Media Monitoring Project (GMMP) och visar bland annat att kvinnor globalt bara syns i en knapp fjärdedel av nyhetsflödet, och att det i Sverige går två män på varje kvinna i nyheterna.
Dessutom är det inte inom något bevakningsområde övervikt av kvinnor eller jämställt mellan könen när det gäller vem som kommer till tals.
Inte mycket tycks heller ha hänt i den svenska nyhetsrapporteringen. Sedan Sverige deltog i studien för första gången, år 2000, har kvinnors andel i svenska nyheter legat på ungefär samma nivå, omkring 30 procent.
Samtidigt kommer andra ikapp. Enligt GMMP 2015 har flera länder, som till exempel USA, Pakistan och Rumänien, högre andel kvinnor i sina nyheter än Sverige.
Maria Edström, medieforskare och lektor vid JMG vid Göteborgs universitet, som tillsammans med Josefine Jacobson står bakom rapporten, menar att det är förvånande att det inte händer mer på området i Sverige.
– Det är anmärkningsvärt att inte fler redaktioner jobbar mer systematiskt med de här frågorna, eftersom i princip alla tycker att det är viktigt med en jämställd representation i nyhetsflödet. Man förklarar med att man har problem med affärsmodellen, vilket gör att arbetet med representation och jämställdhet faller bort. Men jag tror att det är ett tankefel, det blir inte en vettig medieprodukt om du inte jobbar aktivt med de här frågorna, säger Maria Edström till Dagens Media.
När det gäller nyheter på webben visar rapporten att nyhetshändelser som rapporteras där är minst lika könskonservativa som övriga nyhetskanaler.
– Webben är till och med lite mindre jämställt än övriga kanaler, vilket kan förklaras med att man jobbar mycket med snabba nyheter och blåljusnyheter där, som gör att frågan ännu lättare faller bort och inte hinns med. Men idag när man ofta är sin egen publicist, måste redaktionen ha ännu högre kompetens och tänka till: vilka väljer jag och varför?
Rapporten visar även att kvinnor och män syns i skilda roller i det globala nyhetsflödet.
Mansdominansen är stor bland talespersoner och experter, där cirka 80 procent är män. Endast när det gäller rollen som allmänhetens företrädare, eller som personer med egna erfarenheter, börjar kvinnor närma sig 40 procent.
– Även det här är anmärkningsvärt. Vanliga argument är att kvinnor inte vill uttala sig i olika frågor i lika hög utsträckning som män, men utifrån hur det ser ut i olika yrkesroller i Sverige idag håller inte det argumentet, det finns mycket kvinnliga företrädare som man som reporter kan prata med, säger Maria Edström.
I Sverige undersöktes 2015 elva dagstidningar, sex tv-sändningar, fem radiosändningar, fyra webbtidningar samt tre twitterflöden.
Datainsamlingen till GMMP har liksom tidigare år skett genom ett samarbete mellan det mediekritiska nätverket Allt är Möjligt och JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet. Genom åren har man även samverkat med andra organisationer, i år valde man att samarbeta med frivilliga från organisationerna Kvinna till Kvinna och Rättviseförmedlingen, som var med och kodade nyhetsmaterial.