Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Mäklare straffar Hemnet

Publicerad: 8 April 2014, 06:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:42

Fyra bostadsmäklare fördjupar samarbetet med Blocket i protest mot Hemnets ägarsituation. Oansvarigt, säger Hemnets vd.


Det är Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Skandiamäklarna, Mäklarhuset och Mäklarringen, som tillsammans står för omkring 20 procent av bostadsmarknaden, som valt att fördjupa samarbetet med Blocket Bostad.

Förändringen innebär att mäklarhusets annonser under de tre första dagarna enbart kommer att visas hos Blocket, och först senare läggas ut på Hemnet.

Till DI.se säger Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Mats Ericsson att missnöjet med Hemnet är stort, på grund av att Swedbank, genom Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling, numera äger 50 procent av bolaget.

– Situationen har blivit ohållbar, jag tror att Hemnet har gjort ett strategiskt misstag. Istället för att bredda ägandet, vill man gynna några få som ska kamma hem framtida vinster”, säger han.

Mats Ericsson är säker på att fler mäklare kommer att hoppa på.

Hemnets vd Carl-Henrik Borg är inte lika orolig. Han tycker att mäklarna beter sig själviskt och oansvarigt gentemot bostadssäljarna.

– Jag är lite förvånad över agerandet, de beter sig som olydiga barn i sandlådan. Mäklarna kommer att tappa oerhört mycket trafik under de första dagarna. De verkar tänka mer på sig själva och inte så mycket på säljarna, säger Carl-Henrik Borg till Dagens Media.

Kommer Hemnet agera på något sätt?

– Vi sitter inte still och gör inget, utan tittar hela tiden på hur vi kan förbättra för mäklare, köpare och säljare. Men detta är fyra mäklarbolag med begränsad andel. Om fler följer efter så får vi titta på det, men så länge de största stannar är vi inte oroliga.

Hur ser du på konkurrensen från Blocket?

– Blocket kommer aldrig bli en stor spelare, eftersom de största mäklarna inte finns där. Men generellt är konkurrens något bra, och om det visar sig att de åtgärder de gör är en bra lösning får vi titta på om vi kan hitta andra lösningar. Vi vill vara den som ger dem bästa sökupplevelsen, säger Carh-Henrik Borg.

Schibstedägda Blocket samarbetar med alla stora mäklarhud, utom Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Det fördjupade samarbetet med med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Mäklarhuset, Skandiamäklarna och Mäklarringen innebär att mäklarna kommer att vara med och utveckla sajten, som i dag relanseras sajten med en ny design och nya funktioner.

Förutom att synas på Blocket Bostad kommer objekten under de tre första dagarna dessutomatt publiceras på Schibsteds digitala plattformar, bland andra Aftonbladet.se, SvD.se och Hitta.se, skriver Blocket i ett pressmeddelande.

Blockets vd Jan Prokopec har spelat in en film där han bjuder in Sveriges övriga bostadsförmedlare att bli del av det nya samarbetet.

 

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.