Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

LRF Media stoppar kontroversiell bloggare

Publicerad: 29 September 2015, 14:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:50

UPPDATERAD. Efter kritik från lantbrukare stoppar LRF Media bloggaren David Appelgren från Land.se.


Ämnen i artikeln:

LRF Media

I april lanserade LRF Media sin nya digitalsatsning Land.se – en sajt som riktar sig till dem som bor i mindre städer och på landsbygden. Flera bloggare har varit knutna till sajten, däribland David Appelgren, som också driver den kontroversiella Facebooksidan Matfusket, som säger sig "avslöja matfusk".

Några av inläggen som fått stor spridning är ”Allergi kan bero på citronsyra”, ”Ost med antibiotika kan orsaka svullna ögon” samt ”Svenska jordgubbar giftiga”.

Samarbetet har fått flera lantbrukare att rasa mot LRF, skriver tidningen ATL.

”Han anställs alltså i VÅR organisation och ges en plattform på vårt virala flaggskepp. Nu är det JAG som funderar på mitt medlemskap i LRF”, skriver exempelvis mjölkbonden Mats Ekström i ett inlägg i Facebookgruppen Mjölkdebatten.

”Ni bereder megafonutrymme för en av det svenska konventionella lantbrukets största motståndare. Vi tänker inte acceptera det”, skriver en annan på samma forum.

Nu har LRF Media valt att avsluta samarbetet med David Appelgren.

– Det blev en debatt bland lantbrukare, inte med anledning av det han bloggat om på Land, men för det han skrivit i andra kanaler. Många upplever att han driver opinion mot dem. Vi är ett bondeägt företag och vi får problem från ägarna när de tycker att vi inte levererar bondnytta, säger LRF Medias förlagschef Johan Taubert, till Dagens Media.

Är det någon särskild publicering som fått er att ta beslutet?

– Nej, jag kan inte peka på någon särskild publicering. Det han skrivit på Land.se upplever jag som balanserat. Det var inte ett enkelt beslut, det är inte självklart. Men jag tycker inte att det är konstigt att man backar från ett publicistiskt beslut, det sker regelbundet.

Vad säger David Appelgren om det här?

– Jag har inte pratat med honom själv, men vad jag förstår hade han förutspått att den här reaktionen skulle komma. Så han är nog inte jätteöverraskad, även om det är tråkigt att samarbetet avbröts säger Johan Taubert.

Till Dagens Media säger David Appelgren att han inte är förvånad över beslutet, som han själv menar kom efter att han publicerat ett inlägg om fastlåsta suggor på Matfuskets Facebooksida. I tio dagar hann han blogga på Land.se.

– Jag var noga från början med att jag kommer att prata om sådana saker som kan vara känsliga från LRF:s sida, så att de vet vad de ger sig in på. Det var inga problem sa de på LRF Media. Men beslutet kommer från högre ort, säger han.

Vad tycker du om deras beslut?

– Det är censur, rakt av. Jag brinner för ekologiska frågor och man får tydligen inte komma till tals inom LRF om man gör det. Jag blev lovad av LRF Media att få göra det men det här är ett känsligt ämne. Men jag står för mina åsikter. Det här stoppar mig inte.

Metros "Viralgranskarna" har granskat flera av Matfuskets inlägg, som de menar är både felaktiga och vilseledande. Men det går inte David Appelgren med på.

– Det är deras åsikt och det är ganska dålig journalistik måste jag säga. Jag har till exempel använt mig av fakta från brittiska livsmedelsverket och de har inte alltid samma åsikt som svenska livsmedelsverket.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

LRF Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.