Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Lotteriinspektionens beslut – utländsk spelreklam ska bort från nätet

Publicerad: 24 september 2013, 06:53
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:33

Aftonbladet och Expressen måste sluta med utländsk spelreklam på webben, enligt Lotteriinspektionen. Annars tvingas de böta 45 000 kronor per dag.


Ämnen i artikeln:

LotteriinspektionenExpressenAftonbladet

I maj berättade Dagens Media att Lotteriinspektionen begärt att Aftonbladet och Expressen slutar med digitala annonser för utländska spelbolag på sina sajter.

Kravet kom några månader efter att kvällstidningarna friats i Högsta domstolen efter en nio år lång tvist angående liknande annonser i print.

De aktuella annonserna som bryter mot lotterilagens bestämmelser publicerades på kvällstidningarnas sajter i mars i år respektive september i fjol.

I sitt försvar skriver Expressens ombud att lotterilagens bestämmelse strider mot EU-rätten. Man anser även att Lotteriinspektionen agerat på ett sätt som kan likställas med trakasserier.

Aftonbladet hävdar att annonseringen inte strider mot lagen och hänvisar till två mål som avgjorts i Högsta domstolen och i Regeringsrätten där tidningen friats.

I Lotteriinspektionens nya beslut står det bland annat att lotterilagstiftningen väcker frågor om förenligheten med EU-domstolens villkor, men "att det svenska systemet vid en helhetsbedömning får anses motsvara kraven inom unionsrätten".

Nu måste tidningarna ta bort reklamen för spelbolag utanför Sverige, annars måste de betala 45 000 kronor i vite per dag.

Helen Preutz

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev