Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Lindex om sociala medier-stormen

Publicerad: 25 Januari 2011, 14:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:24

Efter ett blogginlägg blåste debatten upp till storm kring Lindex och deras barnkläder. Informationschef Kristina Hermansson berättar om hur klädkedjan ska hantera kritiken.


Lindex har hamnat i blåsväder. Bloggen " Den nya bloggen" uppmärksammade att samma centilong för tjejer och killar ändå var olika: pojkarnas kläder hade fyra centimeter längre ärmar, var bredare över bröstet och större i ärmöppningen. Vid ett påpekande till Lindex-expediten kom förklaringen: ”pojkar busar runt på ett annat sätt.”

Sedan dess har blogginlägget spridits via andra bloggar, Twitter och Facebook, samt etablerade medier som SvD och Sveriges Radio.

Den nya bloggen har dessutom fått drygt 200 kommentarer de två senaste dygnen. I stort sett alla som kommenterar är upprörda över Lindex förhållningssätt till flickor och deras kläder. En kommentar skriver att hon aldrig mer ska handla på Lindex förrän klädkedjan åtgärdar problemet.

Hur ska ni vinna tillbaka de som har retat sig på er?

– Vi ska gå ut och svara på frågorna. Men vi säger också att det är jättebra att vi kan föra en dialog med våra kunder. Det är viktigt för oss att få dessa synpunkter, säger informationschef Kristina Hermansson på Lindex.

”Gå ut och svara” – vad innebär det?

– Vår kundtjänst svarar på frågorna som kommer till dem, och vi svarar på vår facebooksida när det har kommit inlägg. Där det känns lämpligt, där svarar vi. Vi har inte funderat över om vi ska gå ut med något större från vår sida.

Ska flickor ha inbyggd rörelsebegränsning i sina kläder?

– Nej, det har blivit väldigt missvisande. Vi har olika passform för olika kollektioner, och i vissa kollektioner har vi en nättare passform. Det kan bero på material och modegrad. Rörelsevidden är ett resultat av tester som vi gör på provmodeller och barn. Vi har ständigt en dialog med våra kunder.

Har personalen blivit tillsagd att inte svara: ”pojkar busar mer än flickor”?

– Nej, men det är viktigt att vår personal har rätt information så att de kan svara hur Lindex ser på saken. Självklart busar flickor precis lika mycket som pojkar. Den kommentaren tror jag inte någon tar så jättemycket på allvar.

Av reaktionerna till blogginlägget att döma så verkar folk faktiskt ta svaret på allvar.

– Vi kan inte mer än att beklaga att det har blivit ett felaktigt svar.

Torbjörn Hallgren

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.