Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Liberalerna: ”Vi kan inte välja namn utifrån vad som är ledigt på Twitter"

Publicerad: 23 November 2015, 07:20
Uppdaterad: 14 December 2015, 13:24

Nya partinamnet upptaget på Twitter – innehavaren kräver att Jan Björklund blir volontär.


Ämnen i artikeln:

FolkpartietLiberalerna

I söndags, något i skymundan bakom nyheten kring att den tidigare terrormisstänkte 22-åringen släpptes, höll Folkpartiet landsmöte. Ett landsmöte som innebar att partiet efter 25 år som ”Folkpartiet liberalerna” bytte namn till ”Liberalerna”. Namnbytet ska vara ”en del av partiets förnyelse” och göra det tydligt vilken ideologi som partiet grundar sin politik på.

På Twitter, något av en favoritkanal för journalister, politiker och opinionsbildare, råder dock allt annat än tydlighet kring partiets närvaro.

Partiet har inte säkrat sin nya identitet på Twitter. För närvarande finns flera konton som alla visas ut som ”Liberalerna”, men där bokstaven ”L” har bytts ut till versalt ”I”, i olika varianter.

@LiberaIerna – där det andra L:et utgörs av ett versalt i, ser ut att vara partiets officiella konto.

<blockquote class="twitter-tweet" lang="sv"><p lang="sv" dir="ltr">Nu är det officiellt! <a href="https://twitter.com/hashtag/Liberalerna?src=hash">#Liberalerna</a> <a href="https://t.co/y72EpUkE5W">https://t.co/y72EpUkE5W</a></p>&mdash; Liberalerna (@LiberaIerna) <a href="https://twitter.com/LiberaIerna/status/668558325806727168">22 november 2015</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Men enligt Erik Aronsson, pressekreterare hos Liberalerna, är det inte partiets nya Twitterkonto.

– Det är ett skojkonto. Vi kommer att byta namn även på Twitter, men till vad vi kommer att byta är inte klart än, säger han till Dagens Media.

Ett annat uppenbart trollkonto är @IiberaIerna, där könsord används för att beskriva partiets inriktning.

<blockquote class="twitter-tweet" lang="sv"><p lang="sv" dir="ltr">Förlåt att vi inom högern sabbade era ungars skolgång. Men tänk inte på det utan skyll det mesta på invandrarna ist. <a href="https://t.co/8yxgcvI2tO">pic.twitter.com/8yxgcvI2tO</a></p>&mdash; IiberaIerna (@IiberaIerna) <a href="https://twitter.com/IiberaIerna/status/668557902370758656">22 november 2015</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Kontot @Liberalerna – med rätt stavning – kontrolleras sedan många år tillbaka av någon som nu använder kontot till att driva med partiet.

<blockquote class="twitter-tweet" lang="sv"><p lang="sv" dir="ltr">Två saker ska hända för att jag ska stänga ner det här kontot och därmed göra det möjligt för <a href="https://twitter.com/folkpartiet">@folkpartiet</a> att ta över namnet.</p>&mdash; Liberalerna (@Liberalerna) <a href="https://twitter.com/Liberalerna/status/668469584983425026">22 november 2015</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Kraven?

1. 100 000 kronor ska doneras till närverket Ingen människa är illegal.

2. Jan Björklund ska volontärarbeta i en vecka heltid med Refugees Welcome och deras hjälparbete.

Budskapen har fått stor spridning på Twitter – och lett till en rad hån kring att partiet ”glömt” att säkra sin närvaro på Twitter.

<blockquote class="twitter-tweet" lang="sv"><p lang="sv" dir="ltr">Liberaiism: Namnbyte där säkrandet av Twitter-användarnamn ej är gjort: &#13; <a href="https://twitter.com/LiberaIerna">@liberaierna</a> / <a href="https://twitter.com/Liberalerna">@liberalerna</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/svpol?src=hash">#svpol</a> <a href="https://t.co/hnMeQEmIHK">pic.twitter.com/hnMeQEmIHK</a></p>&mdash; Harald Peter Ström (@haraldpeter) <a href="https://twitter.com/haraldpeter/status/668704999854198784">23 november 2015</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

För Liberalerna kommer kontot, som innan Folkpartiets namnbyte varit inaktivt i flera år, dock inte som en nyhet.

Erik Aronsson kan inte ge något tydligt besked kring hur Liberalerna ställer sig till @Liberalerans krav.

– Hahahaha. Jag vet inte vad jag ska säga om det, säger han och fortsätter:

– Det är upptaget sedan sex år tillbaka och det visste vi när vi bytte namn. Vi kan inte välja partinamn efter vad som är ledigt på Twitter, säger Erik Aronsson.

Vad heter ni på Twitter nu då för alla som undrar?

– Vi heter fortfarande @Folkpartiet.

Partiet som tidigare var känt som Folkpartiet har dock säkrat domänen liberalerna.se. Enligt Stiftelsen för internetinfrastruktur, som sköter de svenska .se-domänerna skapades adressen den 12 oktober i år.

Folkpartiets namnbyte sker "omgående" och en ny logga ska tas fram via en tävling. Liberalernas nya grafiska profil ska presenteras på partiets kommunala riksmöte i april nästa år.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FolkpartietLiberalerna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.