Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Lektyr förlorar infekterad domäntvist

Publicerad: 6 Maj 2011, 08:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:12

Herrtidningen Lektyr – som getts ut sedan 1923 – har inte rätt till domännamnet lektyr.se. Det har Stiftelsen för internetinfrastruktur bestämt i en domäntvist som pågått sedan 2003.


Den som surfar in på sajten lektyr.se och förväntar sig bilder på nakna kvinnor kommer bli besviken.

2003 registrerades lektyr.se av en bokälskande örebroare som ville dela med sig av sina bästa lästips.

Redan 2003 var Baltic Press i kontakt med örebroaren och i mars i år ansökte man om att få ta över domännamnet hos .SE.

I anmälan skriver Baltic Press bland annat:

"Sökandens inarbetade och numera ansökta varumärke Lektyr är identiskt med det omtvistade domännamnet lektyr.se varför det föreligger klar förväxlingsrisk.

Motpartens registrering av det omtvistade domännamnet var ett försök att utnyttja den goodwill som tillkommer Sökanden".

Baltic Press anser också att det är otänkbart att örebroaren inte kände till Lektyr vid registreringen.

Men örebroaren slår tillbaka:

"Lektyr är en herrtidning med pornografiska inslag. Att Motparten icke kände till densamma kan därmed knappast betecknas som anmärkningsvärt.

I övrigt är det Motpartens uppfattning att även om denne skulle ha varit medveten om Sökandens kännetecken vid tidpunkten för registreringen av det omtvistade domännamnet, hade likväl icke ond tro förelegat eftersom kännetecknet Lektyr är beskrivande."

.SE har nu valt att gå på örebroarens linje och håller med om att han inte handlar i ond tro. Därför får han fortsatt rätt till domännamnet.

Lektyr startades 1923 av Saxon & Lindströms Förlag och har getts ut utan uppehåll sedan dess. Under 1970-talet hade Lektyr en upplaga på mellan 200 000 och 300 000 exemplar per nummer. Mellan år 1943 och år 2010 har 373 512 267 exemplar av tidningen getts ut.

1993 förlorade tidningen sitt varumärkesskyd och när tidningen under förra året ansökte om ett nytt varumärkesskydd meddelade Patent- och registreringsverket att flera hinder förelåg.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.